Sju kommentarer om Årets matbluff

Äkta vara. 26 jan 2017.

Vilken framgång vår tävling har blivit! Det är jättekul men framförallt är det jätteviktigt det som tävlingen ger, nämligen möjlighet för konsumenter att verkligen sätta ner foten när livsmedelsproducenter gått för långt och myndigheternas regelverk inte räcker till.


Alla håller förstås inte med — alla röstade inte på "vinnaren", vilket röstningen visade. En del tycker inte att Lallerstedt-såsen är en värdig pristagare, och tycker att Äkta vara har valt fel produkt. Låt mig då klargöra lite:

8_Eriks Tryffelbearnaise
8_Eriks Tryffelbearnaise2


 1. Det är inte Äkta vara utan svenska konsumenter som röstat fram denna "vinnare". Det är även de som har nominerat kandidaterna. Det är alltså tusentals konsumenterna som tyckte att denna produkt, i hård konkurrens, var mest vilseledande.
 2. Erik Lallerstedt säger i en Expressen-artikel att de följer Livsmedelsverkets regler. Konsumenterna, de som ska köpa produkterna, hade dock en annan uppfattning.
 3. Tillverkaren Kavli försvarar sig i tv4 med att det inte går att göra en massproducerad tryffelsås med riktig tryffel, ”…för då skulle den inte smaka tryffel”. Ändå är det just det som de försöker få konsumenten att tro att de gör. Sen tillsätter man syntetiskt tryffelarom.
 4. Kavli säger också att skälet till att man inte har smör i är för att den inte ska stelna i kylskåpet och ska kunna ätas kall. Samtidigt står det på förpackningen att den "Smakar bäst lätt värmd". Så ur det perspektivet hade det väl funkat med smör.
 5. Kavli tycker inte att de vilseleder och säger att den smakar tryffel, har riktig tryffel i och deklarerar detta tydligt på förpackningen. Samtidigt är det först när man läser ingredienserna som man förstår att den riktiga tryffeln är så mikroskopisk att den rimligen inte ger nåt smakbidrag. Istället får den noggranne granskaren gissa att tryffelsmaken kommer från det lilla ordet "arom" sist i ingredienslistan. Är det verkligen tydligt? Tryffel är snarare med som gisslan för att vilseleda konsumenten.
 6. Erik säger till Expressen att Äkta vara gör detta för att få uppmärksamhet. Javisst vill vi det. Men det handlar ju om att ge uppmärksamhet till alla konsumenter att de har möjlighet att säga ifrån när produkter vilseleder.
 7. På förpackningen kallar Erik såsen för "min finaste bearnaise”. Stjärnkockar brukar sätta en stor heder i att göra riktiga såser. Då är det anmärkningsvärt att Eriks ”finaste” bearnaise är gjord utan smör och smaksatt med syntetisk tryffelarom. Är det verkligen Eriks finaste bearnaise?


Alltså — kort och gott: Svenska folket har röstat fram Eriks sås för att den utger sig för att vara något som den inte är och som tillverkaren dessutom hävdar inte kan tillverkas. Björn Bernhardson

Ordf Äkta vara5 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

 • Lallerstedts VarkenEller -serie Utan BERNAISE &TRYFFEL
  Elianne. 28 jan 2017 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Om Lallerstedt serverar den typen av såser på sin restaurang kommer jag aldrig att gå dit. De må följa livsmedelsverkets regler men det betyder inte att produkten håller den kvalité som man förväntar sig av en kock som utger sig för att servera sina gäster högkvalitetsmat till höga priser. Skärpning Lallerstedt!
  Agneta . 30 jan 2017 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Vad kommer det härnäst från "kreatören" Lallerstedt. Något ytterligare lallande??
  Ulf. 24 feb 2017 (Svara på inlägg | Abuse)
 • En mästerkock tror man ska erbjuda det bästa (om man inte läser innehållsförteckningen). Väldigt klantig att tro vi konsumenter ska gå på detta. Tror inte Erik bryr sig han har sitt på det torra, men i mina ögon har du gjort bort dig. . /Anna
  Anna. 26 feb 2017 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Står hellre över än äter den produkten, smakar vedervärdigt!
  Olle Sörman. 8 mar 2017 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Björn bloggar

Björn är en matintresserad systemarkitekt samt grundare, verksamhetsledare och vice ordförande i Äkta vara.

Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!