Fusk à la française

Mats-Eric. 21 mar 2017.

Chokladmousse[Que Choisir]


Att det ständigt kommer nya oroande politiska signaler från den nation som en gång myntade slagordet »Frihet, jämlikhet, broderskap«, har vi tvingats vänja oss vid. Men rent kulinariskt är det väl ändå frid och fröjd i det världsberömda matlandet?

Pas du tout*!


Också i Frankrike är det faktiskt alldeles för lätt att bli blåst på konfekten, vilket konsumentorganisationen Que Choisir nyligen slagit larm om. Man granskade 25 produkter som säljs som dessertklassikern chokladmousse och fann att mer än hälften av dem saknar det obligatoriska ägget. Denna grundingrediens – som ger moussen dess typiska konsistens – har istället ersatts av olika industriella emulgeringsmedel, gelébildande ämnen och förtjockningsmedel.


Ändå marknadsförs flera av dessa fabriksmousser – liksom andra undersökta fejkvaror – som om de vore »autentiska« och »traditionellt« framställda.


På EU-nivå saknas det tydliga regler på detta område, vilket ger stort spelrum åt de livsmedelsjättar som inför konsumenten gärna vill framställa sig som så små och genuina som möjligt – och därmed stjäla de verkliga mathantverkarnas bästa försäljningsargument.


Så nu kräver den europeiska småföretagarorganisationen UEAPME att EU tar tag i frågan och definierar vad de olika eftertraktade begreppen egentligen ska stå för.


Mitt förslag är att man då låter sig inspireras av det irländska livsmedelsverkets riktlinjer. För att en vara till exempel ska få säljas som »artisanal« (hantverksmässig) bör den på Irland uppfylla följande strikta kriterier:


  • vara framställd i mindre kvantiteter av yrkeskunniga hantverkare
  • produceras i en process som inte är helt mekaniserad utan följer en traditionell metod
  • tillverkas på en enda geografisk plats i en anläggning med högst 10 anställda
  • ha en huvudingrediens – exempelvis mjölken i en ost – som är producerad inom 10 mils radie.


Här i Sverige kan dock den motsatta ordningen råda. Att sälja »fäbodglass« som gjorts uppe på fäboden är ju överhuvudtaget inte tillåtet. Ordet »fäbod« är i alla möjliga sammansättningar varumärkesskyddat av ett större charkföretag i Falun. Med hjälp av köttråvara från Tyskland, tre E-nummer och ett aromämne som ska ersätta gammaldags rökning framställer de en fabriksprodukt som helt lagligt kallas för – »fäbodskinka«.


Så där ligger väl ändå fransmännen i lä?


Mats-Eric Nilsson


* Pas du tout = Inte alls, på svenska


1 kommentar

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Det är mycket som känns märkligt när det gäller myndigheters syn på autencitet. Vi som redan är medvetna om mycket av fusket, köper ju inte dessa produkter, men alltför många tror ju att de får äkta vara, eftersom de litar på vad producenterna skriver. Hur får man Livsmedelsverket och motsvarande i övriga EU att ta ett krafttag mot dessa fuskproducenter?
    Agneta. 21 mar 2017 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!