Respektlöst mot oss konsumenter

Äkta vara. 7 feb 2018.


Troligen har du inte missat antipriset Årets matbluff. I år slog det rekord i både antalet nominerade produkter och spridning i olika medier. Vi hoppas förstås att det ska få effekt – att vi får ärligare matvaror.


Vårt antipris handlar ju om det vilseledande på och kring en livsmedelsprodukt. Man märker att ni är många som retar er på företagens tricks och knep, i sin iver att sälja. De glider på sanningen och hoppas att stressade konsumenter inte har tid att granska förpackningen i köpögonblicket, istället ska varan snabbt slinka ner i varukorgen. Man utnyttjar helt enkelt att många inte har tid att granska varje matvara.


Köper man någonting dyrare, som till exempel en mobiltelefon, så granskas den utan och innan. Men mat som man handlar varje dag och där den monetära risken är mindre, där finns det inte tid till särskilt mycket eftertanke.


När Annas tog bort mandeln i sina mandelpepparkakor så "glömde" man att ta bort mandelbitarna i kakorna på bilden som pryder förpackningens framsida. Produkten, som nu endast var smaksatt med aromämne gick sedan till final i Årets matbluff 2016 och inför årets säsong var mandelbitarna bortretuscherade från bilden.


Lika slarviga med bildvalet är Polarica, som för övrigt nyligen utsågs till "vinnare" av den senaste upplagan av antipriset. De här tre förpackningarna hittade jag i en butik häromdagen. Tre olika produkter, med kött från hjort, älg respektive ren, men likväl samma bild.

PolaricaSå vad är det egentligen för kött som man har fotograferat? Är det rentav så att vi konsumenter inte förväntas lita på förpackningsbilder längre?


Ett respektlöst sätt att hantera konsumenter.


Björn Bernhardson

Grundare och verksamhetsledare Äkta varaPS. Kanske borde det stå på förpackningen: "Köttet på bilden har inget med innehållet att göra".
1 kommentar

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Produkten kanske skulle hetat "Viltstek" och sedan med en underrubrik på varje förpackning som säger "med smak av <älg/hjort/ren>", så kan själva köttet i förlängningen vara vad som helst?
    Manne Bsoul. 7 feb 2018 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Björn bloggar

Björn är en matintresserad systemarkitekt samt grundare, verksamhetsledare och vice ordförande i Äkta vara.

Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!