Tillsatsfritt bacon – från grannlandet

Nyheter. 4 dec 2019.

15147 Tulip Bacon Ekologiska Bacon on-pack_highres


Länge har det varit näst intill omöjligt att få tag på bacon utan tillsatser, i synnerhet utan konserveringsmedlet nitrit. Men nu finns ett Ä-märkt alternativ från vårt grannland i söder.


– Vi tycker att det är väldigt positivt att det kommer ett nitritfritt alternativ på baconhyllan. Det finns många konsumenter som efterfrågar det, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.


Tidigare har det främst varit enstaka mindre charkuterister som har tillverkat bacon utan nitrit. Annat är det i Danmark. Där är allt ekologiskt bacon nitritfritt. Nu lanserar det danska charkföretaget Danish Crown Foods Sverige ett nitritfritt och Ä-märkt bacon under varumärket Tulip på den svenska marknaden.


– Vårt bacon är ekologiskt och fritt från tillsatser. Med Ä-märket är det lätt för den medvetne konsumenter att hitta, säger Jessika Höglund, Concept Manager på Danish Crown Foods Sverige.


Ingrediensförteckningen är kort och enkel: ekologiskt sidfläsk, salt. Dessutom är det rökt med bokspån. Köttet kommer från EU-ekologiska danska utegrisar (läs mer om djuromsorgen här).


För den som inte har provat nitritfritt bacon tidigare kan det vara bra att veta att det är lite mindre rosa i köttet, vilket är helt naturligt.


Nitrit, ofta natriumnitrit (E250), är ett mycket vanligt konserveringsmedel i bacon och andra charkprodukter. Det används bland annat för att förlänga hållbarheten och för att göra köttet mer rosa.


Tulips ekologiska och Ä-märkta bacon finns att köpa hos ICA och Coop.


RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

    Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
    Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!