Ge bönder betalt för bra mat!

Äkta vara. 27 sep 2011.

Priset på mat har alltid varit ett samtalsämne. Vi konsumenter har en tendens att alltid tycka att maten är för dyr, nästan oavsett vad den kostar. Medierna tävlar om att hitta den billigaste matkassen och livsmedelskedjorna pressar priserna i hopp om att locka över kunder. Kyckling 29,90, fläskfilé 69,90, tag två betala för tre.


Det här är ingenting som är unikt för Sverige. Så ser det ut på många håll i världen. 

Precis som marknadsledande Ica för en tid sedan sänkte sina priser, har brittiska livsmedelsjätten Tesco dragit igång en stor lågpriskampanj, ”Big Price Drop”, där priset sänks på cirka 3 000 varor i butikerna, rapporterar tidningen Farmers Weekly. Kampanjen gäller basvaror framför allt färskvaror. 


Därför befarar National Farmers Union (NFU) att kampanjen leder till att landets bönder får sämre betalt för sina varor om de andra stora livsmedelskedjorna hänger med.


Att mat är för dyr är en allmänt vedertagen hållning som få ifrågasätter, trots att vi lägger allt mindre pengar av vår disponibla inkomst på mat. Men de senaste årens diskussion om matkvalitet och djurhållning har fått fler att ställa sig frågan om det finns mat som är för billig. 


Filmer från kyckling- och grisuppfödning, rapporter om utarmade jordar och förgiftade lantbrukare upprör de flesta, men bara ett tag. De första veckorna efter ett larm kan försäljningen av de billiga produkterna minska, men snart är de gamla köpvanorna tillbaka och prislappen betyder mer än innehåll och ursprung.


När belgiska Ikea dumpade lunchpriset på biff med pommes frites till vad det kostar att köpa en söndagstidning, blev de belgiska bönderna rasande och anmälde företaget.


I Sverige slår bönder igen för att de får för dåligt betalt. Här lägger vi skulden på de danska bönderna, i Danmark är det de tyska grisproducenternas fel och på kontinenten talar man om hotet från USA och Sydamerika. 


I den bästa av världar skulle inte livsmedelskedjorna tävla om den billigaste matkassen utan den bästa. Bönderna skulle kräva att få betalt i enlighet med den omsorg de lägger ned om djuren. Och i samma värld skulle vi konsumenter våga titta ned i vår egen kundkorg eller på vår egen lunchbricka. Är biffen inte värd några kronor mer?


Länktips:

Dyrare mat nu>>

Matens pris>>

 

3 kommentarer

RSS

Annons:

  • "fläskfilé 69,90, tag två betala för tre" Hihihi, om det ändå vore så väl ;-)
    Stefan. 28 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är så rätt det du skriver. Tyvärr tror jag att de flesta håller med ända fram till matbutiken. När de väl är där letar de ändå lågprisprodukter. När skall vi konsumenter förstå att ett lågt pris på livsmedlet innebär att någon annan måste betala för det. Som Anna-Karin skriver blir det oftast bonden.
    Ulrika Funkqvist. 29 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Då jag var barn, född 1950. Det var innan källskatten, sade min mamma att utgifterna var 1/4 till mat, 1/4 till hyran, 1/4 till skatt, och 1/4 till övrigt.
    Stig Hastrup. 8 okt 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Anna Karin bloggar

Anna-Karin är journalist, sjuksköterska och styrelseledamot i Äkta vara.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!