Rött ljus för Coopkampanj

Äkta vara. 26 okt 2011.

Kronärtskockor nej tack!

Tacos ja tack!


Väck matlusten! heter en facebookkampanj från Coop, där kocken Sara Begner gör upp med tjatmostern i oss och försöker vända synen på matlagning som ett bekymmer, till något lustfyllt som man gör tillsammans med barnen. 


I en annan kampanj, som på en annan planet, gör Coop precis det motsatta: 


I en påkostad reklamfilm riktad till barnfamiljer får vi veta att barn inte tycker om grönsaker eller fisk. Barn tycker bara om industrimat som stekbullar, tacos och burgare. Sura barn trycker med en stor röd knapp bort de nyttiga och tråkiga grönsakerna och fiskarna och blir glada när de får ge grönt ljus för halvfabrikaten. De rätter som barnen gillar sänker Coop priserna på så det blir ännu svårare att argumentera för att låta barnen prova och vänja sig.


Kampanjen ”Nytt lägre pris på extra viktiga varor” befäster myten om att barn egentligen bara gillar fabriksmat, med lite råvaror och desto mer av tillsatser och industriella ingredienser.  Den befäster också föreställningen att det är barnen som bestämmer vad som ska stå på borden, som om det inte vore vi föräldrar som har ansvaret för vad våra barn lär sig att äta.


Det är som att diskussionen om att inte bara barn, utan vi alla behöver äta mer grönsaker har gått det annars så präktiga Coop förbi. Varför inte sänka priset på grönsaker istället? Kanske värt att fundera på när 1 kg stekbullar kostar mindre än 1kg gurka.


”I Sverige har vi ju bestämt att barnmaten är, pannkakor, köttbullar, köttfärssås och hamburgare.” 

Läs Äkta varas intervju med Josefine Haamer von Hofsten.>>


”Coops senaste reklam gör mig aparg” skriver Edit Künstlicher som är vd för sajten Livinggreen.se. Det är inte utan att vi håller med henne.>> 

7 kommentarer

RSS

Annons:

 • Har precis som många andra reagerat på Coops nya reklamkampanj. De har uppenbarligen valt en väg där de vill göra det ok för föräldrar att välja skräpmat till sina barn. Blev väldigt besviken på Coop som jag hade börjat tänka gott om! Mitt misstag!
  Livsstilskonsulten. 26 okt 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Herre gud! (Eller möjligen fru, det ska jag låta vara osagt.) Jag råkar sitta i ett kontor tvärsöver gatan från Coops huvudkontor i hörnet av Solna. Om någon tar reda på vem hos Coop som beställt och godkänt kampanjen tar jag med mig en stor röd knapp till vederbörande imorgon dag!!!
  Håkan (hakke). 26 okt 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Känns som att Coops resonemang är tillbaka på någon föråldrad nutidsruta. Tillslut förstår man inte resonemanget längre. Min dotter äter musslor, tjatar om mera bönor, äter hellre kött med benet kvar än utan och plockar ut en bit lök ur maten och säger "lök" och stoppar den i munnen. Är det barnets smak som är problemet, så undrar jag var forskningsunderlaget kring det finns? Handlar det om föräldrarnas tidsbrist?Om makaroner och färdigköttbullar (som alla har tid med) tar 15 minuter att laga, kan ett råd vara att det finns fler saker att laga på 15 minuter och under. Stekt-filéad fisk av alla slag och kokt med för den delen, färskt kött, tomatsoppa på hela skalade tomater, frästa eller kokta grönsaker av alla dess slag och mycket mer därtill. Kanske vill Coop med denna reklam, bara trycka på att föräldrar genom sin totala okunskap kring mat, bör välja färdiga alternativ, annars går kanske allt åt pipan. Eller helt enkelt att barn inte gillar något alls, mer än det som kommer från en plastförpackning. Låt barnen vara med och packa upp, smaka och lukta på råvaran innan den är klar. Berätta hur den växer och ät tillsammans! Coop shape up!
  Linnea. 26 okt 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Tråkigt att man hela tiden försöker krångla till det med matlagning. Barn som växer upp med färdigmat får ett helt annat förhållningsätt till mat. Som liten var det inte alltid kul att vi aldrig hade hallonsaft hemma utan bara pappa hemkokta svartvinbärssaft men nu uppskattar jag det. Min sambo åt gärna halvfabrikat men har nu lärt sig uppskatta även själva matlagingen
  Anna. 26 okt 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Tråkigt Coop - jag har hållit er högt med det här sänker verkligen bilden. :-(
  Pekka. 27 okt 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hur kan färdiggjorda köttbullar vara en "livsviktig" måltid? Tyvärr Coop - jag måste nog leta efter något annat.
  Betty Käbi. 4 nov 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag reagerade precis på samma sätt, fast det var inte färdiga köttbullar jag reagerade mest på. Det var ju inga grönsaker med!!! Förstår om många barn har svårt för vissa grönsaker, men en bit morot eller paprika att knapra på hel brukar ju dom flesta klara av iallafall. Jag tycker att det ger helt fel signaler, även till större barn som tittar.
  Annika. 7 nov 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Anna Karin bloggar

Anna-Karin är journalist, sjuksköterska och styrelseledamot i Äkta vara.

Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!