av-fallfrukt_fix4

När blir vi rädda för maten?

Äkta vara. 6 dec 2011.

Minska matsvinnet genom att vara mer fysisk med maten. Den uppmaningen kommer från Lantmännen som har undersökt vårt förhållande till bäst-före-datumet.


Över hälften av svenskarna har under senaste året försökt förändra sitt beteende när det gäller matsvinn och har mer än tidigare tänkt på hur mycket mat de slänger, enligt en ny undersökning från Lantmännen. 

Men fortfarande finns det en utbredd osäkerhet när det gäller att bedöma om ett livsmedel är dugligt efter att bäst-före-datumet är passerat. 


– Vi borde våga lita mer på våra sinnen och ha större självförtroende, för vi kan mer än vad vi tror. Vi människor kanske inte har en hunds goda doftsinne, men vi kan till exempel känna om någon skalar en apelsin på långt avstånd och vi väljer till och med partner med hjälp av våra näsor. säger Magnus Svensson, kreativ ledare på Restaurangakademin, till Lantmännen.


Vi skulle behöva lära oss av de äldre generationerna som inte stirrar sig blinda på bäst-före-datum utan låter sina sinnen avgöra om maten är ätlig eller inte, enligt organisationen.

– Ett livsmedel ändrar doft, färg, smak och konsistens i och med att det blir äldre men många gånger innebär det att det bara blir ännu godare, säger Jenny Svederman, presschef Lantmännen.


Frågan är hur skillnaderna mellan generationerna har uppstått. Det har Lantmännen inte analyserat. Det är inte alltför långsökt att misstänka att det beror på att dagens unga vuxit upp i ett samhälle som ser på mat som något riskfyllt. Som man gör säkrast i att låta bli att hantera. Än mindre vara fysisk med. Så alla barn får hålla fingrarna från smöret och låta fröken bre mackan istället. 


Läs hela rapporten från Lantmännen>>


1 kommentar

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Problemet är ju att en del livsmedel inte går att avgöra om de är dåliga eller ej. Jag glömde ett halvätet paket helfabrikat-potatissallad i kylen, fyra veckor efter utgångsdatum varav två veckor framme i rumstemperatur (som experiment) var där fortfarande inte en skymt av mögel och inga andra tecken på att produkten blivit oätlig. Samma med flera industribrödsorter och halvfabrikat, det går helt enkelt inte att avgöra med sinnena om det går att äta eller ej. För min del blir det "äkta vara" framöver, den där potatissalladen skulle nog sätta skräck i de flesta :)
    Matilda. 25 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Anna Karin bloggar

Anna-Karin är journalist, sjuksköterska och styrelseledamot i Äkta vara.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!