av-fallfrukt_fix4

För mycket kärlek?

Mats-Eric. 12 dec 2011.

För att småskaliga mathantverkare ska kunna ta ordentligt betalt för sina varor måste de lyckas göra troligt att deras produkter har ett annat – och bättre – innehåll än matindustrins. Men vad händer när man använder samma försäljningsargument?  

Vi som har varit med ett tag vet att det finns en produkt som förr kallades för ”Blockchoklad” men att namnet måste ändras när Sverige gick med i EU. Kakaohalten är helt enkelt för låg för att ordet choklad ska kunna tillåtas i produktnamnet. Så det fick bli det synnerligen gåtfulla ”Block” – kort och gott.

Choklad hör nämligen till det begränsade antal livsmedel som åtnjuter ett visst skydd inom den Europeiska Unionen. 

Även smör hör till denna exklusiva skara, men däremot inte om det ingår i ordet smördeg. I den kan tillverkaren helt enligt reglerna ersätta smöret med vegetabilisk olja, mono- och diglycerider av fettsyror och ett konstgjort aromämne.

Kryphålet finns i Kommissionens beslut av den 28 oktober 1988. EU-byråkraterna – inget annat ord känns särskilt adekvat – kommer i detta dokument fram till att eftersom inte heller sådana företeelser som jordnötssmör eller smörsopp består av riktigt smör så ska inte heller smördeg behöva göra det. 


Läsaren må här dra djupt efter andan och vid behov repetera den senaste meningen. Själv undrar jag mest hur tjänstemännen i Bryssel kan tänkas ha det med kärleken.

För om de har så svårt att få grepp om det busenkla smöret måste det vara omöjligt att hantera en av livsmedelsindustrins allra mest svårdefinierade ingredienser.


I avsaknad av riktigt smör har bagerijätten Pågens kaffebröd, enligt företagets egna uppgifter, under lång tid bakats med stora doser ”kärlek”. Den exakta mängden deklareras visserligen inte men budskapet kommuniceras med sådan kraft att man bör utgå från att det handlar om ansenliga kvantiteter. 

En så billig, oändlig och E-nummerfri superråvara fick man dock inte vara ensam om särskilt länge. Även Findus och många andra producenter framställer numera sina kanelbullar med ”mycket kärlek”. Liksom tusentals andra livsmedelsföretag. 


Kanske inte så mycket att förundra sig över egentligen. Att stora matindustrier försöker använda detta universalämne som ett slags glasyr över den ibland ganska oaptitliga produktionsprocessen känns på sätt och vis riktigt naturligt.

Men frågan är varför så många mindre mathantverkare, stjärnkockar och kokboksförfattare så ofta tar till denna förbrukade tillsats. De småskaligt framställda pralinerna, korvarna och surdegsbröden påstås ju numera ha utsatts för exakt samma kärleksprocess som fabriksmaten.

Och det var väl knappast meningen.


Artikeln har varit publicerad i Svenska Dagbladet Matkultur

Läs mer>> 

1 kommentar

RSS

Annons:

  • Hej Mats-Eric. Jag är en av dom som har köpt och läst dina böcker och som följer debatten om mat och dess innehåll och framställning m.m. Blev intresserad av Estrellas Chips. För ett bra tag sen (1-2 år sedan kanske) tog Estrella bort ingrediensen glutamat i chipsen och även deklarerade att det nu var solrosolja, glada blev jag o min sambo när debatten rasade och förändingar skedde. Då vi smakade på chipsen hade dom "förlorat" det man blir "beroende" av och "vill ha" när man köper chips. Bra, tyckte vi, men säkert inte Estrella, för efter ett tag tillsatte dom jästextrakt. Jag gissar att det måste ha varit för att försäljningen gick ner. Nu till mitt inlägg här: Jag hörde av mig till Estrella om att vad jag har hört så är jästextrakt samma som glutamat och en dålig produkt som dom ju ville utesluta, då fick jag detta svar som jag skulle vilja att du gav en kommentar om: CITAT: I Sverige har en ofördelaktig debatt förts om jästextrakt, men i andra europeiska länder anses jästextrakt som helt naturligt och hälsosamt. Jästextrakt innehåller naturlig form av glutamat och mängden glutamat är signifikant mycket mindre än i den industritillverkade natriumglutamaten. Estrella har i sina naturliga produkter använt sig av jästextrakt pga att det är en naturlig ingrediens. Om man vill undvika naturligt fritt förekommande glutamat som finns i jästextrakt, får man även undvika tomat, ost, champinjoner, sojasås etc. Alla dessa livsmedel innehåller också glutamat i naturlig form. Genom att byta ut det syntetiska glutamatet mot det naturliga jästextraktet reducerar vi glutamathalten med upp till 95% i våra produkter. Än viktigare är att naturligt jästextrakt bara innehåller den naturliga glutamaten/glutaminsyran (L-glutamat) som finns i stora mängder i ost, svamp, kött, tomat, druvor, etc. Således genom att byta ut E621-E625 mot jästextrakt har totalt eliminerat den syntetiska D-glutamaten och reducerat totalmängden med 95% (bara små mängder av den naturliga L-glutamaten kvar). Våra chips innehåller numera bar 0,05-0,10% naturlig L-glutamat. Parmesan innehåller 1,2 % (12-24 ggr högre halter än i våra chips). Svamp, ost, tomat, kött, etc innehåller betydligt högre halter av den fria naturliga L-glutamaten än våra All Natural Ingredients Chips. Med vänlig hälsning Konsumenttjänst Estrella AB -SLUT CITAT Till slut...TACK Mats-Eric för att du för min och mångas talan!
    Carina Wallenius. 13 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3