Otidsenlig ''guldkant'' på burk

Äkta vara. 8 feb 2012.

Dubbelt så många mammor som pappor är stressade över sin matlagning, skriver Dagens Nyheter. 22 procent av kvinnorna känner sig alltid eller ofta stressade av att planera, handla och laga mat till familjen, jämfört med bara elva procent bland männen.

Hälften av kvinnorna har dessutom dåligt samvete för maten, enligt undersökningsföretaget PFM i Halmstad, som har gjort en nätenkät med 1 000 föräldrar.


Det här dåliga samvetet är något som livsmedelsindustrin vetat om länge. Det är därför det kommer nya och fantasifulla lösningar som ska underlätta vardagen i köket genom färdig omelettsmet i tetra, potatisgratäng på påse eller gröt i pappmugg.


gratängcreme
Nu lanserar Skånemejerier en sås på burk som kallas Gratäng Crème. ”en ny och helt unik produkt.” ”…det enkla sättet att sätta lite guldkant på din vardag”. 

– Bra råvaror är en förutsättning för att en måltid ska bli god. Det har vi tagit fasta på, säger Marie Ysberg på Skånemejerier i pressmeddelandet.


Därför är Gratäng Crème gjord på ost, mjölk och grädde. Gott så långt. Men vad de inte talar om vid lanseringen är att man får en del annat på köpet. Modifierad stärkelse, två stabiliseringsmedel och två smältsalter till exempel. (Och så förstås att osten innehåller två konserveringsmedel, men det verkar ju vara närmast traditionsenligt i Sverige.)


Skånemejerier har gjort ett genomgripande arbete de senaste åren för att få bort tillsatser och industriella ingredienser i sina mejeriprodukter. Därför är det förvånande otidsenligt att det nu presenteras en sådan här produkt.


Men egentligen kanske det är bra. Det belyser nämligen kärnan i konsumentföreningen Äkta varas arbete. Visst tycker vi att det är viktigt att återupptäcka matlagningen som gemenskap och ge den lite mer tid. Men den mat vi av tids- eller lustbrist lämnar över åt någon annan att laga måste vi kunna ställa krav på: till exempel att den innehåller bra ingredienser som vi känner till och själva skulle ha använt.


Det går ju nämligen. Det har många livsmedelsproducenter visat.


PS. Ett exempel på en liknande produkt, men utan konstigheter är Abbas Middagsklart, som är färdiga såser att hälla över fisk. 
 

8 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

 • Vad trött jag blir! Hur kan jag påverka? Varför tar de inte konsumenternas krav på allvar? Eller är vi för få som vill rensa bort onödiga tillsater i vår mat?
  Eva. 8 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag tror att det är svårt att få bort tillsatserna i färdiga ostsåser. Ost som en gångs mälts ned och sedan värmts upp blir bara trådig och äcklig, så det skulle nog inte funka bara att blanda i ost utan smältsalter, stabiliseringsmedel mm. Däremot kunde man ju göra en gratängprodukt för den stressade, med såsen utan ost, bara grädde, mjölk och kryddor och så komplettera med riven ost i locket, så kan man dessutom välja om man vill ha hela osten i gratängen eller toppa med en del.
  Annika. 8 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Precis!
  Anna Karin, Äkta vara. 8 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Kan man inte tänka sig att avvara lite tid till matlagning istället för att, som många moderna människor, förverkliga sina skönhetsdrömmar, chatta på internet, inreda hemmet femtioelva gånger, eller dra med tummen över mobiltelefon-displayen tills armarna domnar? Vad är viktigt i livet, egentligen? Matlagning är inte ett dugg tidsödande, det är bara som livsmedelsindustrin vill få oss att tro.
  Örjan. 8 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • "Men den mat vi av tids- eller lustbrist lämnar över åt någon annan att laga måste vi kunna ställa krav på" Men är det verkligen rimligt, äkta vara medlemarna är ju inte så många? Hur många gånger i veckan använder du färdigmat? Är du en "normalkonsument av färdigrätter"?
  Jens. 8 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Själv lagar jag gärna mat från grunden nuförtiden, men vet hur många det är som fastnat i pulvermosträsket och då är det väl bra om det tas fram BRA produkter som kan underlätta i köket som alternativ till allt skräp. Jag är positiv, så länge det är bra kvalitet och inte för mycket konstigheter i. Har själv varit ensamstående mamma i flera år och tycker inte att man ska behöva ha dåligt samvete för att man inte orkar laga allt från grunden.
  Annika. 8 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag ogillar hela trenden att det finns en produkt för varje maträtt! Jag vill att man ska få skapa en ändlös mångfald av egna rätter, och inte bara välja på den meny som industrin har gjort komponenter till. Förr hade man råvaror som gick att använda till vilka maträtter man vill. Snart vet folk inte längre att man kan laga gratäng utan färdig gratängkomponent. Då kommer man få höra dumma saker som "Vi kan inte laga gratäng idag, för butiken har slut på gratängsmet". Butikerna älskar förstås det här eftersom det ger högre vinstmarginaler. Det blir svårare att bli kreativ och modifiera recepten när de redan är blandade på fabrik. Hur ska man få komma fram till vilken sorts ost man gillar bäst i gratängen om fabriken redan har stoppat i en anonym ost som man inte får välja själv? Dessa komponenter är dess utom vilseledande: Man sparar nästan ingen tid på dem. Gör man potatisgratäng tar det lång tid att skära potatis och lök, men att blanda mjölk och grädde går fort, så produkten löser ett problem som inte finns. Vill man spara tid på riktigt är det bara att inse att det finns snabbare saker än gratäng att göra till vardags.
  Fredrik. 8 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Mitt resonemang rörde förädlade produkter i allmänhet. Personligen skulle inte jag köpa just gratängmix och håller med om att den inte sparar mycket tid. Du pratar om möjligheten att skapa en ändlös mångfald av egna rätter, men den valmöjligheten finns ju finns ju redan för den som har tid och vill vara kreativ. När det nu finns en stor marknad och efterfrågan på förädlade produkter så är det väl bra om det går att välja produkter med bättre kvalitet, gärna ekologiska och med färre tillsatser. Halvfabrikat behöver inte vara skräpmat. Att komma med pekpinnar om hur andra ska äta och prioritera sin tid leder iallafall ingen vart. Idag provade jag färdiggräddade franska bovete galetter från en småskalig tillverkare som gräddar varje pannkaka för hand. Dom var utsökta, ekologiska och helt utan tillsatser. En liten entrepenör tjänar pengar på sitt mathantverk, samtidigt som jag slapp jaga i butiken efter bovetemjöl och stå och grädda pannkakor. Win-win tycker iallafall jag.
  Annika. 8 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Anna Karin bloggar

Anna-Karin är journalist, sjuksköterska och styrelseledamot i Äkta vara.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!