En simtur i livets kemicocktail

Äkta vara. 12 jun 2012.

 

Vi är omgivna av kemikalier. Hur vi än lever finns de bland oss och påverkar oss. Kanske inte alltid var och en för sig, men tillsammans kan de skapa en så kallad cocktaileffekt. Det här visade Stefan Jarl i sin film Underkastelsen, en berättelse svår att komma undan.


Mycket rör sig om gamla synder från inte allt för forna tiders godtrogna och optimistiska syn på kemikalier. Men nya kommer till, med löften om möjligheter och inte så sällan risker. På 50 år har kemikalieproduktionen i världen ökat med mer än 4000 procent, rapporterar Naturskyddsföreningen.


Numera görs riskbedömningar för varje nytt ämne och gränser sätts för användningen. Säkert och tryggt. Men vi är inga laboratorieenheter. Vi är varelser som får i oss en hel mix av ämnen, via luft, vatten, textiler och mat. Det är den cocktaileffekten som är svår att förutse och analysera.


Det kan gälla bekämpningsmedel, men också alla de tillsatser som var och en är granskad och godkänd, men som vi i den blandning vi dagligen utsätts för inte vet så mycket om.


Människokroppen är tålig. Det betyder inte att vi inte borde vara rädda om den. Mycket av den miljö vi vistas i kan vi inte påverka, förutom på lång sikt genom våra val. Men en del kan vi göra. Genom att välja ekologiskt/biodynamiskt (KRAV, Demeter, Svanen etc) har vi sagt nej till en hel del av kemikalier som kan påverka ekosystemen och däribland våra och andras kroppar.


Och genom att läsa nogrannare på innehållsförteckningarna – eller välja Ä-märkt – kommer vi ännu ett steg på väg.


PS. Vi kan välja vad vi stoppar i oss för vår egen del. Men genom våra val skapar vi också förändring! Nyligen meddelade Coop att de ska upphöra med försäljning av tigerräkor, liksom tidigare Hemköp, Scandic, Pizza Hut m fl. Se vad en opinion kan göra! Hatten av för Naturskyddsföreningen!


På 50 år har kemikalieproduktionen i världen ökat med mer än 4000 procent! Läs mer på Naturskyddsföreningens hemsida>>


Det här kan du göra själv! Se Naturskyddsföreningingens film!


 

5 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

 • Hej, försöker hitta här om ni har nått om schampo, kroppsvård, hygien osv. Men hittar inte, är det nått ni kan tänka er att kolla över, skriva om, tipsa om hygien, kroppsvård, hårvårds artiklar utan e-nummer, tillsatser, konserveringsmedel osv.???
  Marie. 18 jul 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det finnes langt flere naturlige enn syntetiske kjemikalier, også i maten. Økologisk frukt og grønt har trolig langt høyere nivåer av naturlige pesticider enn tradisjonelt odlade. Dette bør med i enhver risikovurdering.
  Trygve Eklund. 20 jul 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Trygve! Pesticider är efter vad jag förstår kemikaliska bekämpningsmedel så vad menar du med naturliga pesticider? Vad menar du med traditionellt odlat jämfört med ekologiskt? För mig är ekologiskt odlat något som man - förr/ traditionellt - alltid gjort – alltså utan kemikaliska bekämpningsmedel. Jag kanske missförstår dig p.g.a. att vi pratar olika språk men jag vill gärna att du förklarar hur du menar.
  Ros-Marin. 21 jul 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Marie, hygienartiklar utan fossil olja och kemikalier säljs på hälsokostaffärer t.ex. Hälsokraft. Det finns en svensk serie hygienprodukter som heter Rapsodine som är gjord på svensodlad ekologisk rapsolja. http://rapsodine.se/
  Meja. 22 jul 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Annars har också Urtekram ekologiska och vegetabiliska hudvårdsprodukter!
  Savox. 2 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Anna Karin bloggar

Anna-Karin är journalist, sjuksköterska och styrelseledamot i Äkta vara.

Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!