Fuskprodukterna breder ut sig på hyllorna

Äkta vara. 3 sep 2012.

Gräddsubstitut[Kicki Theander]


Coop i Nacka Forum erbjuder många produkter inom fuskgräddekategorin. Becel och Milda tävlar med riktigt smör, äkta grädde och olivolja och har en fördel i det låga priset. Många orkar inte fundera över vad de köper.


De här produkterna erbjuder bekvämlighet. Låt mig belysa varför jag kallar dessa för fuskprodukter. Först två exempel på vad sådana här produkter kan innehålla:

"Becel Mat 15%" innehåller följande ingredienser: Vatten, skummjölk, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, kärnmjölkspulver, förtjockningsmedel (E1442 tapiokabaserat), emulgeringsmedel (E435), stabiliseringsmedel (E461), E451), färgämne (betakaroten).

"Milda mat" som också innehåller 15% fett innehåller följande: Vatten, skummjölk, kärnmjölk, vegetabiliskt fett, vegetabiliskt olja, modifierad stärkelse, stabiliseringsmedel (metylcellulosa, xantangummi), emulgeringsmedel (polysorbat 60), socker, arom, salt, färgämne (betakaroten).

Eftersom produkterna inte har något med grädde att göra får de inte kalla dem för det. Därav den något konstiga beteckningen ”Mat”. Man kan i och för sig fråga sig hur de kom fram till den. Pest eller kolera är min första tanke. Skulle jag tvingas välja mellan dessa skräpprodukter skulle jag välja Becels produkt eftersom de inte innehåller socker och aromer. Förtjockningsmedel och modifierad stärkelse är samma sak. Modifierad stärkelse har egentligen alltid en E-nummerbeteckning, men den behöver inte anges på förpackningen.


Milda väljer i högre utsträckning att skriva ut funktionen på tillsatsen istället för E-numret, vilket också är lagligt men försvårande för konsumenten. Förutom de många tillsatserna, kan man nog utgå ifrån att oljorna i de här produkterna är varmpressade och behandlade många gånger så att man får bort smaken. Dessutom är det intressant, tycker jag, att man aldrig får reda på ursprunget på vegetabiliskt fett och vegetabilisk olja.


När jag ringt runt och ställt frågor om det får jag i 9 fall av 10 svaret (ofta efter några veckor) att det är palmolja. Palmoljan kommer från palmodlingar som står på regnskogsskövlad mark. Den höga efterfrågan på billig palmolja leder till att alltmer regnskog avverkas för att kunna odla palmer. Stötta inte den utvecklingen!

Vad ska jag köpa istället kanske du frågar dig nu? Köp äkta vispgrädde med 40%-ig fetthalt (den är tillsatsfri), naturell crème fraiche med 34% fetthalt, olivolja, riktigt smör, rå kokosolja och vanlig mjölk. Använd de feta mejeriprodukterna, men använd mindre och späd ut med vatten eller mjölk.


Kicki Theander, styrelseledamot i Äkta vara


29 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

 • Jag undrar varför sthlm stad har valt att bara servera lättprodukter på förskolan? "-det kommer uppifrån" är svaret man får.. dåligt..
  Jessica . 5 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Samma även i Sundsvall. Skulle tro att det är samma överallt.
  Maria. 5 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Kicki Theanders tips i sista stycket i hennes blogginlägg tycker jag är strålande bra. Barn, speciellt, borde inte behöva utsättas för onödiga tillsatser i skolorna. Det är väl knappast kommunaltjänstemännen som detaljbestämmer vad som ska serveras i skolmatsalarna utan förmodligen de som jobbar i köken. De kanske skulle behöva lite utbildning när det gäller bra alternativ till tillsatsstinna produkter. Men så länge Livsmedelssveket – förlåt – Livsmedelsverket heter det visst, inte prioriterar konsumenterna utan mest verkar godta det mesta som producenterna säljer så får vi nog leva med produkter av typen Becel och Milda mat tills konsumentprotesterna blir för stora. Upp på barrikaderna eller maila skolor, kommuner, producenter och Livsmedelsverket! Konsumentprotester brukar ge resultat! Jag tror att alla levande varelser skulle må riktigt bra med en föda som var helt fri från kemikaliska tillsatser
  Ros-Marin. 5 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det kan ju aldrig vara nyttigt att äta sånt framställt skräp. Jag tycker inte det är konstigt att så många människor mår dåligt, ingen ork, allergier osv Bojkotta skräpet - välj rena produkter
  Tinna . 5 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Sista meningen = fettskrämd!! Hysterin mot naturligt fett uppstod 1984 och aldrig före det i människans historia.
  Meja. 5 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det värsta är att initiativ som exempelvis nyckelhålsmärkningen, sanktionerad av livsmedelsverket, bidrar till att fettet ersätts med annat skräp. I Danmark har man börjat med fettskatt och diskussioner har förts även här. Det är sånt som gör att inte bara konsumentera blir vilseledda utan även matproducenterna. På denna sajt pratas det ofta om matfusk och hur i matindustrin trixar med maten, men i många fall har jag svårt att se att man ska rikta kritiken mot mot företagen. Dom tar ju bara fram produkter enligt dom kriterier som myndigheterna framställer som "bra mat". Med nyckelhålsmärkningar och diskussioner om fettskatt mm, så är det klart som korvspad att producenterna hellre tar fram en fettsnål majonäs med massa stabiliseringsmedel i istället för en riktig majonäs. Jag hoppas att även myndigheterna går mot att uppmuntra mer genuin mat och att konsumenterna fortsätter att efterfråga bättre råvaror.
  Annika. 6 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej! Jag är inte fettskrämd, men jag vill ändå tipsa de som är rädda för fett. De är väldigt många. Dock är jag ingen LCHF:are som helt undviker kolhydrater. Jag tycker kanske att 3 dl vispgrädde i en vardagsrätt för fyra är lite i mesta laget. Det behövs inte. Min poäng är att man kan välja äkta vara och ändå inte få i sig fler kalorier än med skräpprodukterna. Sen betyder det inte att jag själv räknar kalorier.
  Kicki Theander. 6 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det fettet behövs visst, förutom att bidra med viktiga näringsämnen ger det ordentlig MÄTTNAD som varar lång tid, utan blodsockerfall, och gör att man äter mindre per dag.
  Meja. 6 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Om man vill undvika fetter ( i synnerhet mättade), eller om man inte tål mjölk eller är vegan kan jag även tipsa om havregrädde. det innehåller visserligen någon tillsats, men gjord på naturlig råvara och är inte fullspäckad med konstigheter som många andra produkter är iallafall. Finns även gräddprodukter gjorda på mandel och soja (ekologisk soja) som heller kanske inte är helt tillsatsfria men bättre än konstgjorda lightprodukter iaf. Ibland får man kompromissa : )
  Annika. 6 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Istället för mjölkfett kan man gärna använda kroppsfett och på så sett bättre utnyttja slaktkroppen. Läs hur samer förr tog reda på ALLT fett i renkroppen och hur det utgjorde en stor del av kosten, man hade teknik att förvara det året runt Börjar på sid. 17 av 30 sidor om "Samisk mat". http://www.samer.se/3539
  Meja. 6 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Mixa cachewnötter, solrosfrön eller mandel etc med vatten i en kraftig mixer. Med lite vatten blir det som grädde, Underbar att göra exempelvis en dressing för att dippa morotsstavar i eller till sallad eller till kyklingen. Du kan även söta den med dadlar eller annan torkad frukt och använda till efterätten Vill man ha mer mjölkkonsistens spär man med mera vatten. Snabbt lätt och utan tillsatser. Sök på rawfood så hittar du massor med recept. :-)
  Helena/Medevisalvan. 9 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Vad ni fantiserar ihop konspirationsteorier här och att det skulle smusslas och att det finns så mycket hemligheter. Använd er av Google som kommer ni upptäcka att livsmedelsindistrin är helt öppen och har ingenting att dölja eller skämmas över: ETT exempel: http://www.becel.se/Om_oss.aspx?CurrentWorld=
  Sören. 9 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag tycker heller inte att livsmedelsindustrin gör fel, dom tar ju fram produkter och använder dom tillsatser som är godkända. E-nummer betyder ju per definition att tillsatsen är tillåten. Jag riktar hellre min kritik åt myndigheter som lobbar för nyckelhålsmärkt mat och politiker som för diskussioner om fettskatt mm, som Danmark infört. Det driver utvecklingen i en riktning mot fler produkter där det naturliga fettet ersatts med konsistensgivare. Kanske är bra för en del med lightprodukter, men är det i den riktningen vi vill gå när det gäller kosthållningen generellt sett?
  Annika. 10 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Sören! Konspirationsteorier – vad menar du med det? Producenterna anger på förpackningarna vad de enligt lag måste göra – inte så preciserat som vi kanske önskar men dock en ingrediensförteckning. Om vi konsumenter inte gillar eller ifrågasätter det sätt som producenterna skapar en produkt/ett livsmedel så bör våra åsikter/köpbojkotter endast betraktas som en protest mot att vi inte gillar det de gör. Det har inget med konspiration att göra. Vi är självständigt tänkande människor som själva kan avgöra vad vi tycker är bra eller dåliga livsmedel.
  Bettan. 10 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Vad jag menar är: "Dessutom är det intressant, tycker jag, att man aldrig får reda på ursprunget på vegetabiliskt fett och vegetabilisk olja." Och följ sedan min länk.
  Sören. 11 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Sören, om det nu är så som Kicki säger att flera produkter innehåller palmolja som i många fall är en riktig miljöbov, är det väl bra att uppmärksamma konsumenter om det och arbeta för krav på en ännu tydligare märkning? Går du själv in och läser på respektive företags hemsida för att ta reda på om det är miljöovänlig palmolja eller annan typ av olja som produkten innehåller?
  Annika. 11 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Javisst använd äkta vara grädde, smör osv men vi som är allergiska vad ska vi välja? Myntet har alltid två sidor så är det bara!!
  Hana. 13 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Men hallå!!! Vi äter ju för mycket av den skiten, alltså mättat fett. Konstig sida detta som går tvärs emot vetenskapen: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Svenskarnas-matvanor-oroar/
  Joakim. 14 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hana, Om man inte tål mjölk eller vill undvika mättat fett, så kan tycker jag personligen att det är bättre att varva med produkter gjorda av mandel, havre, soja eller kokosmjölk. Finns även ekologiska varianter, men är man helt och hållet emot tillsatser är det inget alternativ. Dom produkterna (utom kokosmjölk) brukar oftast innehålla någon tillsats för att dom inte ska "spricka". Jag tycker ändå att dessa produkter har många fördelar, klimatsmarta och med bra fetter grundråvaran är naturlig om man jämför med lightprodukterna. En del nya rön hävdar dock att rädslan för mättat fett är överdriven, det återstår väl att se om det stämmer över tid. Många säger sig ju ha fått bättre hälsa med LCHF kost mm, där det mättade fette anses vara det bästa, men det är nog väldigt individuellt.
  Annika. 14 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Joakim: Enligt samma pressmeddelande från SLV äter vi även för mycket av socker och salt, vilket den ena av ovanstående produkter har "berikats" med. Det är väl inte heller bra i så fall? Dessutom skriver Kicki att du kan använda MINDRE grädde och smör. Man behöver inte vräka i sig sås, i alla fall inte om den är god. Vad är poängen med att lura sig själv och sina smaklökar? De är ju till för att hjälpa dig att välja mat. För övrigt föreslås även olivolja och kokosolja ovan.
  Nina. 14 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Vari ligger "fusket"?
  Glenn. 16 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Glenn! Jag tror att du vet vari fusket består men jag kan komma med en motfråga. Vad menar Becel och Milda med ordet Mat? Är det vattnet skummjölken och kärnmjölken som är mat? I övrigt är innehållet i princip bara kemikaliska tillsatser. Hur/när/varför skulle vi konsumenter använda oss av produkterna? I stället för grädde? Nej, jag föredrar livsmedel som är tillsatsfria och enbart innehåller riktiga råvaror.
  Bettan. 17 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ta vissa fabrikat av nyckelhålsmärkt färdigmat till exempel. Hade glömt matlåda och skulle köpa färdigmat. Bra, tyckte jag som ville gå ned i vikt att en portion bara innehöll runt 270 kcal. Sedan när jag granskade lite närmare visade det sig att portionen vara minimal i sig och att det lilla innehåll det var bestod mest av vatten, förtjockningsmedel och smakförstärkare till en eländig sörja. Om man tar knappt en halv portion av riktig mat, späder med vatten och tillsätter förtjockningsmedel och glutamat så får man ungefär samma resultat. Kanske har man tillsatt lite vitaminer, för att det ska se bra ut med tabeller med RDI mm på förpackningen. Sedan marknadsförs det som särskilt sund mat, kanske med en nyckelhålsmärkning, och säljs för dyra pengar. Visst jag vill gärna minska på tomma kalorier och inte överdriva gräddintag mm, men inte genom att ersätta med utdrygade och näringsfattiga produkter.
  Annika. 17 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Vad meningslöst att skriva kommentarer ifall man inte själv förespråkar mer och mer ÄKTA VARA, då alla med lite vett (fett ;-)) i skallen förstår ju efter hur utvecklingen blivit när det kommit konstiga produkter som dem kallar mat blir till en fälla och folk blir sjuka av den, då är det väl inte så jädrans svårt att fatta att det dem kallar mat med kemisk innehållsförteckning gör oss sjuka o feta. Det är precis som med dem stora läkemedels jättarna...dem försöker syntetiskt framställa substanser som redan finns naturligt och sedan vill dem ha patent på det. Människan är organisk, och då fungerar inget annat heller. Ät naturligt - Må naturligt...och kom inte o snacka om vetenskapen...då den är köpt av i detta fallet - Livsmedelsindustrin....finns ingen ide att forska i något som inte ger ordentlig inkomst. Hur svårt skall det vara att fatta ? *garvar gott o tänker på svaren som kommer, från dem som förespråkar mat ifrån "kemindustrin" " Ps det finns ett ord för er, på sju bokstäver men jag nämner det inte!! Ds
  Tord. 18 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • En annan viktig "sak" förresten... Vill du gå ner i vikt utan att slita ihjäl dig? så kan det fungera med att sluta med vanligt vetemjöl (Även det som det (förmodligen, har inte koll på detta) kan stå: Äkta Vara på) Här har jag hittat något väldigt intressant. Jag skickar med länk till föreläsaren. http://www.youtube.com/watch?v=9VklT8uL8yo&feature=relmfu I korta drag så förädlades vetet på 60-talet för att möta en växande befolkning. Något nytt uppstod i denna processen. En opiat. Vetet fungerar därför som en drog, som gör oss mer hungriga. På 70-talet kom det ut på marknaden och [B]folk har verkligen exploderat i vikt[/B] . Man har tydligt sett att när man äter vete, så ökar man kaloriintaget med 400-500 kalorier/dag Det är därför man mår dåligt när man går över till LCHF. Det är helt enkelt avtändning! Så gluten på det som förstör tarmen. Men inte ens glutefritt fungerar för opiaten finns kvar. Den som gör en hungrig. Han som håller föredraget påpekar hur den ger oss dom berömda "kärlekshantagen" Allt vete måste bort ur kosten. Då reglerar hungern sig själv. Tja är det så, så är det skandal att inte tex livsmedelsverket och hälsomyndigheter förbjuder detta...*garvar o blinkar* Ja det finns ju alternativ..om man prompt måste ..Spelt (dinkel är ett tyskt ord för samma sak) tex. som jag tror är "helt ofarligt". Gör din egen tolkning, jag har gjort min o delar härmed ut den.
  Tord. 18 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • En annan viktig "sak" förresten... Vill du gå ner i vikt utan att slita ihjäl dig? så kan det fungera med att sluta med vanligt vetemjöl (Även det som det (förmodligen, har inte koll på detta) kan stå: Äkta Vara på) Här har jag hittat något väldigt intressant. Jag skickar med länk till föreläsaren. http://www.youtube.com/watch?v=9VklT8uL8yo&feature=relmfu I korta drag så förädlades vetet på 60-talet för att möta en växande befolkning. Något nytt uppstod i denna processen. En opiat. Vetet fungerar därför som en drog, som gör oss mer hungriga. På 70-talet kom det ut på marknaden och [B]folk har verkligen exploderat i vikt[/B] . Man har tydligt sett att när man äter vete, så ökar man kaloriintaget med 400-500 kalorier/dag Det är därför man mår dåligt när man går över till LCHF. Det är helt enkelt avtändning! Så gluten på det som förstör tarmen. Men inte ens glutefritt fungerar för opiaten finns kvar. Den som gör en hungrig. Han som håller föredraget påpekar hur den ger oss dom berömda "kärlekshantagen" Allt vete måste bort ur kosten. Då reglerar hungern sig själv. Tja är det så, så är det skandal att inte tex livsmedelsverket och hälsomyndigheter förbjuder detta...*garvar o blinkar* Ja det finns ju alternativ..om man prompt måste ..Spelt (dinkel är ett tyskt ord för samma sak) tex. som jag tror är "helt ofarligt". Gör din egen tolkning, jag har gjort min o delar härmed ut den.
  Tord. 18 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Min enda kommentar är detta: http://tundrajuice.wordpress.com/2012/10/18/ingen-djavla-appeljuice/
  Mattias. 23 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag har läst om Becel vad det innehåller, vilken smörja. Är det någon som vet något om Becel pro.activ lätt o gourmet.. Jag har svårt att tänka mig att det är så mycket bättre. Skulle gärna vilja veta.
  Lynn Lindström. 4 dec 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ja, en sak är i alla fall säker: mängden matfuskare verkar ständigt öka. Producenterna tillverkar "mat" som knappt lever upp till "ätbart". Som någon sa: "Kan man inte uttala ingredienserna, så ska man kanske inte äta dem heller ..?" Slutade med mjölk och gluten, för att se om det verkligen kunde hjälpa mot dem av mina problem som jag googlat på ... Och döm om min förvåning, bestörtning, sorg och så småningom ilska! Jag mådde nästan 90% bättre - från åkommor som jag inte ens fattat att jag hade ... förrän jag fick vetskap om exakt HUR MYCKET bättre man faktiskt kunde må! Flera av mina släktingar och grannar och vänner följde mitt exempel inom något år - och även de säger som jag: man har fått ett nytt liv, och känner sig många år yngre. Det gör att man blir förbannad! Att ha mått så dåligt i onödan pga. gluten och mjölkprotein ..! Vem hade kunnat tro det?
  Kath. 30 maj 2016 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Kicki bloggar

Kicki Theander är grundare av matkassetjänsten Middagsfrid, som uppmuntrar och underlättar matlagning från grunden – utan tillsatser och med bra råvaror. Hon är också ordförande i Äkta varas.

Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!