Sluta elda med höns!

Mats-Eric. 7 sep 2012.


Det finns frågor man sällan ställer sig. Som man helst bör ha ett nyfiket barns oförvillade blick för att ens komma på. Har du exempelvis vid frukostbordet funderat över vad som händer med alla hundratusentals värphöns när de gjort sitt som äggproducenter?


En bekant, med god insyn i saken, har berättat för mig hur det kan gå till.

När hönsen är uttjänta stänger man till byggnaden ordentligt och pumpar in dödlig gas. En stund senare lägger veterinären örat mot dörren för att förvissa sig om att kacklet upphört och att samtliga fåglar är döda. Därefter vädras gasen ut så att man med traktor kan samla ihop kadavren och i lastbil transportera dem iväg från gården.


Vart då? fortsätter den frågvise.

Till en destruktionsanläggning som sysslar med energiåtervinning. Dessutom finns mobila anläggningar som åker runt bland äggproducenterna och på plats mal ned fåglarna till så kallad chickpulp, som sedan blir föda åt minkar.


Men varför hamnar dessa utrangerade värphöns – omkring hälften det totala antalet – inte på våra tallrikar istället?


Ett skäl är att marknaden sedan länge översvämmats med tokbillig industrikyckling som anses godare och lättare att tillaga. Dagens svenskar äter helt enkelt inte längre den smakrika hönan. Det var länge sedan jag såg någon på en svensk butikshylla. Därför är det också dåligt med slakterier som kan ta hand om värphönsen. Däremot upptäckte jag för ett par veckor sedan fryst ”inhemsk kokhöna” i Lovisa i sydöstra Finland, paradoxalt nog i en delikatessaffär.


Detta resursslöseri vill Slow Food-avdelningen Haga i Stockholm nu råda bot på genom kampanjen Reclaim the Hen. Tanken är att på olika sätt stimulera till ökad konsumtion av hönskött. Starten skedde i början av maj med en uppskattad måltid på grekisk hönssoppa med citron. Det var dock inte lätt att få tag i råvaran, berättar ordföranden Ulla Tillgren. Till slut kom man över 100 frysta hönor från den enda svenska leverantören, Skånefågel i Örkelljunga.


En annan variant är förstås att göra riktig buljong på hönsen. Här syftar jag förstås inte på de alltför vanliga tärningarna med lite höna eller kyckling och många tillsatser – utan om den äkta varan.


Och även på det området är något intressant på gång. I en nybyggd fabrikslokal i Stockholmsstadsdelen Johanneshov har några entusiaster just börjat koka ekologisk hönsbuljong till restauranger, skolor, daghem och äldrevård. StockPot, som företaget heter, tar hand om gamla hönor från Kravmärkta Sanda hönseri i Österhaninge och förvandlar dem utan minsta E-nummer till välsmakande buljong att använda i såser och grytor – eller att dricka som den är.


Numera odlas biff i laboratorier och somliga forskare vill dessutom att vi i framtiden ska äta insekter. Kan vi inte istället börja med de utmärkta köttdjur som idag definieras bort?


Med hönsen till exempel.


Mats-Eric Nilsson


Krönikan har tidigare varit införd i Svenska dagbladet. Läs fler av Mats-Erics artiklar på Svd Matkultur >>


Död höns 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 9 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

 • Och även hästarna som du själv nämnde i radion häromdagen. Dom är tydligen fler till antalet än nötkreaturen i Sverige idag. Den andel som inte är antibiotikabehandlade eller hembegravda borde gå att använda i större utsträckning, till korv t.ex.
  Meja. 7 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • På Mällby lantgård på Tjörn kan man köpa frysta värphöns när dom har slaktat sina KRAV-höns.
  Inger Olsson. 7 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Här kommer glada nyheter för er som gillar hönor på alla sätt och vis! På Matbutiken 8T8 i Stockholm har vi höna - både i frysarna till försäljning och på vår lunchmeny! Fina små hönor med ursprung hos den ekologiska äggproducenten Sanda Hönseri i Österhaninge. Vi är alltså stolta över att vi verkar vara en av de första butikerna i Sverige som erbjuder våra kunder denna klassiska, smakrika och suveräna råvara!
  Matbutiken 8T8 Stockholm. 7 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • När jag var grabb hade far egna höns för äggläggning, naturligtvis bara för vår egen familj. Slängde han bort hönsen, när de inte längre var produktiva? Absolut inte! De slaktades och åts och smakade toppen! Ingenting gick till spillo. På tal om hästar: jag har ätit mycket hästfärs i min tid och det smakar utsökt! I många lägen gillar jag det bättre än oxfärs! Det är saftigare och en aning sötare i smaken. Helt perfekt till danska "hakkebøffer"!
  Steffen. 7 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • http://louisekonsumentkoll.se/hons-biogas-och-svt-plus/
  Louise Ungerth. 8 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Tjohoo, hjältar! Jag har letat efter ekologiska värpkokhönor i flera år, äntligen, vilken tur att jag såg eran kommentar här! Min långsamma förvandling till vegetarian pga. aversioner mot köttindustrin blir kanske bromsad nu vilket jag är tacksam för. Och ser fram emot att kunna laga hederlig, gammaldags höns i curry :-)
  Karin. 23 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jättebra artikel. Har letat efter höns i frysdiskarna men där finns ju aldrig några. Nu förstår jag varför. Man tror ju inte det är sant!!! Kokt höna med curry är ju jättegott !! Har ett hönseri i närheten. Skall kolla vad de gör av sina hönor efter de slutat värpa. Man kanske kan fylla på frysen.
  Gun Bergkvist. 27 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Varför kan man inte ge hönorna till ett zoo tex.? Även fast jag mer än gärna hellre skulle äta höns än kyckling.Har slutat helt o äta kyckling.
  R.K. 12 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Bor i Norge och här finns det fryst höna i nästan varje butik . Och and, ripa och fasan, för den delen. Och så säger svenskarna att Norge är ett gastronomisk u-land. Nåja...
  sofia. 28 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!