Fredagsmys utan tillsatsguacamole

Mats-Eric. 23 okt 2012.


Nyligen blev jag offentligt intervjuad av den finska bloggaren och författaren Noora Shingler i den nyöppnade och omtalade restaurangen Kellohalli i Helsingfors gamla slakteriområde. Hon berättade att hon inspirerad av mina böcker genomfört en kampanj mot den guacamoledip med endast 0,7 procent avokado som säljs i livsmedelsbutikerna i Finland.


För övrigt ett svårslaget nordiskt rekord i en gren med knivskarp konkurrens. Uppståndelsen blev på kort tid så stor att den pressade tillverkaren – som glädjande nog även fick det finska livsmedelsverket emot sig – lovade att ändra den kritiserade produktens beteckning.

Någon tycker möjligen att företaget i stället för det utlovade namnbytet borde ägna sin kreativitet åt själva innehållet. Men hela konceptet är ju i sig en omöjlighet. En burk okyld avokadoröra som har flera månaders hållbarhet kan aldrig fungera.


Tillsats-texmex
Texmex från grunden liten
Överst: tillsatsvarianten av
fredagsmys med den ökända
guacamoledippen.
Under: den äkta varan
i Jonas Crambys bok.
I de svenska butikernas kyldiskar finns sedan några år en tillsatsfri färdig guacamole från Rydbergs. Den smakar självklart mycket bättre än E-nummerröran i Santa Marias burk med 1,5 procent avokadopulver. Men jämfört med den version som vem som helst på fem–tio minuter kan röra ihop hemma i det egna köket blir den ändå bara en blek kopia. 


Av en äkta och nygjord guacamole blir man däremot glad, skriver Jonas Cramby i sin nyutkomna Texmex från grunden. Och själv blir jag lycklig av hans medryckande bok, som återupprättar det sköna kök som frodas i gränslandet mellan Texas och Mexiko, men hos oss dyker upp i en så snöpt form. 


Det kommer ut en kokbok om dagen och det är alltmer sällan jag efter läsningen går från ord till handling. Men här blir jag plötsligt sugen på att pröva på i stort sett allt – med undantag för långkoket i coca-cola. Efter Crambys handfasta bidrag finns det liksom inte längre något att skylla på för den som egentligen skulle vilja göra riktiga tacos och lyfta fredagsmyset till en helt annan nivå.

Det handlar sällan om någon särskilt avancerad matlagning – mest om lite framförhållning när det gäller tillagningen av köttet. Jämfört med att steka köttfärs och öppna några rödgula förpackningar tar bokens autentiska recept dock givetvis längre tid.


Men den smakmässiga belöningen blir förstås desto större. Och i en barnfamilj eller ett kompisgäng finns lämpligt nog många flinka fingrar som kan göra jobbet. Till exempel hacka och röra till någon av Crambys guacamoler, som enligt författarens grundregel inte bör mixas – och alltid framställas i rejäla laddningar: ”Man kan nämligen inte göra för mycket guacamole. Det har aldrig hänt”, lyder hans erfarenhetsbaserade analys.


Mats-Eric Nilsson


Krönikan har tidigare varit införd i Svenska dagbladet. Läs fler av Mats-Erics artiklar på Svd Matkultur >>

 

2 kommentarer

RSS

Annons:

  • tänkte köpa den där på båten tills jag upptäckte att santa maria röran var gjord i usa. Då slängde jag tillbaks den i hyllan. Till santa maria=Snälla tillverka den som färskvara och i europa med europiskt innehåll och lite mer än 1,5% avokado:). nästan allt som kommer från usa och länderna runt omkring kan vara och eller har spår av gmo i sig(så illa är det idag pga monsanto). och rydbergs är gjord i mexiko så den är inte mycket bättre den heller.
    MR T. 31 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Mats-Eric! Detta har inget med ditt inlägg å göra, men.. Jag har precis läst ut din bok den hemliga kocken. (bättre sen än aldrig) Jag hittade den tack vare mina studier till kostrådgivare.. Som du skriver i boken, mitt liv var lättare än förr! Idag, om man jämnför med 3-4 år sen, kan jag inte bara " springa in och köpa middag " utan nu är det en lite jobbigare men desto roligare uppgift att shoppa mat. Jag bor i Oslo sen 4 år tillbaka och sliter fortfarande med å vara tidseffektiv när det gäller å handla, måste oftast innom 2-3 affärer innan jag är nöjd :) Det kanske gick snabbare & billigare förr, men nu är man iallafall frisk & hälsosam. Förstår inte varför inte alla väljer eko.mat. Medans jag läste så kände jag bara hela tiden att gud vad tur att jag läser detta..gud vad tur att jag läser detta..etc etc.. Och nu när sista sidan är vänd mår jag faktiskt lite illa, men det är faktiskt helt ok :) Vill bara tacka dig super mkt föratt du skrivit denna bok, den borde verkligen alla läsa.
    Minna. 11 nov 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!