Här är de fem finalisterna till Årets matbluff 2016, Äkta varas antipris för årets mest vilseledande produkter. Vilken av dem tycker du är värst? Läs om produkterna nedan och lägg sen din röst längst ner på sidan. Röstningen stänger måndagen den 23 januari.


Röstningen är avgjord!

Läs mer om "vinnaren" Eriks Bearnaise tryffel här >>


Läs mer om tävlingen här >>1. Eriks Bearnaise tryffel ("VINNARE")


Foto: Äkta vara.
Stjärnkockens aromsås
Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är ”äkta tryffel” i, samtidigt som det mesta av smaken kommer från ett syntetiskt aromämne. En normalstor tryffel (50 gram) räcker med detta recept till ett helt ton sås. Att stjärnkocken Erik Lallerstedt kallar såsen för ”min finaste” och pryder dess förpackning med namn och bild, minskar inte direkt konsumentens förväntan. ”Bearnaisen” är dessutom gjord utan smör.

Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: rapsolja, äggula, vatten, citronjuice, salt, vinäger, persilja, svamp/sopp-mix(0,2%) [champinjon, solros, vit tryffel (0,005%), salt, vitlök], fransk dragon, socker, kryddor, konserveringsmedel (kaliumsorbat E202), färgämne (kurkumin E100), arom.

 Närbilder: Framsida >>  Baksida >>

2. Fjällbrynt Messmör lingon


Foto: Äkta vara.
Inte ens ett ruttet lingon
I de svenska skogarna kryllar det av lingon, men inga av dessa har hamnat i denna bytta. Trots att lingon tydligt avbildas på förpackningen så innehåller detta jämtländska messmör enligt ingrediensförteckningen inte ett uns av detta bär. Istället innehåller den "arom", vilket i det här fallet betyder smakämnena är syntetiskt framställda.

Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Vassle (av komjölk), socker (5 %), smörolja, arom, järn.

Närbilder: Framsida >>  Baksida >>

3. Loka Crush hallon


Foto: Äkta vara/Spendrups.
Fruktbluffen
Om det står hallon och 14 procent på framsidan av en läsk tänker nog många: "vad mycket hallonjuice!". Bara den som noga läser den finstilta texten förstår att detta förrädiska procenttal inte betecknar hallonhalten. Den är nämligen endast 0,3 procent. Större delen av juicen i denna produkt, som av branschen utsågs till Årets dagligvara 2015, kommer istället från päron och äpple, samtidigt som hallonsmaken har skapats med hjälp av aromer. Våren 2016 gjordes etiketten om, så att procenttalet och ”hallon” nu står på olika ställen. Men den blev inte särskilt mycket mindre vilseledande för det, eftersom man även tagit bort bilderna på de andra ingående frukterna. Och halloninnehållet är alltjämt detsamma.

Granska själv!
Se ingredienserna här (vår) >>

Ingredienser (vår 2016): kolsyrat vatten, juice från koncentrat (päron 8,4%, äpple 3,9%, citron 1,2%, hallon 0,3%, fläder 0,3%), naturlig sötning från frukt, naturliga aromer.

 Närbilder: Framsida vår >> Framsida höst >>  Baksida höst >>

4. Annas Mandelpepparkakor


Foto: Äkta vara.
Kan innehålla SPÅR av mandel
Namnet till trots innehåller dessa pepparkakor ingen mandel. Istället kommer mandelsmaken uteslutande från aromämne. På förpackningen avbildas dessutom såväl hela som hackade mandlar. Och ser inte kakorna på bilden ut att ha ljusa fläckar av just hackad mandel? Tidigare innehöll kakorna dessutom mandel, men dessa plockades bort inför årets pepparkakssäsong. Ironiskt nog står det ”kan innehålla spår av mandel” på förpackningens baksida.

Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Vetemjöl, socker, veg. oljor (palm, raps, kokos), sirap, salt, bakpulver (natriumbikarbonat E500), kanel, naturlig arom.

 Närbilder: Framsida >>  Baksida >>

5. Knorr Mörk oxbuljong


Foto: Äkta vara
Smakförstärkt tärning
De lovar oxbuljong, men levererar smakförstärkare. Näst efter salt är en cocktail av tillsatser med så kallad smakförstärkande effekt den största ingrediensen i denna tärning. Utöver dessa innehåller tärningen även jästextrakt, också det med liknande effekt. Det som borde vara den huvudsakliga råvaran i en oxbuljong, nämligen själva avkoket av oxben och oxkött, utgör endast 2,1 procent. Detta är också förklaringen till att buljongen bara innehåller en bråkdel av näringsinnehållet hos en riktig buljong. Proteinhalten är till exempel bara omkring en tjugondel. Dessutom har tärningen spetsats med såväl härdat som ohärdat palmfett.

Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: salt, smakförstärkare (mononatriumglutamat E621, dinatriumguanylat E627, dinatriuminosinat E631), palmfett, maltodextrin, karamelliserat socker, oxköttextrakt 2,1 %, fullhärdat palmfett, stärkelse, jästextrakt, arom, lök 1 %, kryddor (med bl.a SELLERIFRÖ, muskot).

Närbilder: Framsida >>  Baksida >>
Röstningen är avslutad.
Annons