Det här är nitrit

  • Vad är nitrit?
    Nitrit är ett mycket vanligt förekommande konserveringsmedel i charkprodukter, som korv, skinka, bacon, salami och leverpastej. Det hämmar tillväxten av bland annat bakterien Clostridium botulinum, påverkar smaken och ger även produkten en mer rosa eller röd färg. Även nitrat kan användas, med liknande effekt.

  • Hälsorisk
    Nitrit kan ombildas till så kallade nitrosaminer, vilka i djurförsök har visat sig vara cancerframkallande. Ombildningen sker både under tillverkningen av charkprodukten och när den bryts ner i kroppen. Även nitrat kan ombildas till nitrit och sedan till nitrosaminer, dock i mindre omfattning. Det finns också ett samband mellan ett högt intag av just charkprodukter och olika cancerformer. Så sent som 2017 bedömdes nitrit som en säker tillsats av EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA, men efter nya forskningsrön och utvärderingar överväger EU nu att sänka de tillåtna halterna.

  • Står i ingrediensförteckningen
    I ingrediensförteckningen ska det alltid stå om tillverkaren har tillsatt nitrit eller nitrat. Det handlar om fyra olika tillsatser, som kan anges med antingen namn eller E-nummer: kaliumnitrit (E249), natriumnitrit (E250), natriumnitrat (E251) och kaliumnitrat (E252). Ibland står det bara nitritsalt, trots att detta inte är tillåtet. Om produkten säljs över disk ska personalen kunna svara på vad den innehåller.

  • Extrakt som innehåller nitrit eller nitrat
    Det förekommer produkter som i stället för nitrit innehåller olika former av växtextrakt, från exempelvis rödbeta, selleri och rädisa. Ibland kan de dölja sig bakom ordet ”naturlig arom”. Dessa extrakt innehåller ofta nitrat eller nitrit, vilket gör att produkten inte är nitritfri.

Om nitritfritt

  • Färgen
    Låt dig inte luras av färgen. Nitrit är inte bara ett konserveringsmedel, utan färgar också köttet förföriskt rosa eller rött. Men varför måste en skinka eller en korv ha den färgen? Naturligt får tillagat kött en blekare rosa eller lite gråbrun färg. Tänk insidan på en köttbulle eller en pannbiff. Grått är det nya rosa, helt enkelt. Se vår film här
  • Smaken
    Det är inte bara färg som påverkas, utan även smaken. Läs Gröna gårdars Märta Jansdotters bloggtext här
  • Priset
    Ofta kostar nitritfria produkter något mer än konventionella, men å andra sidan har de inte sällan andra mervärden. Det är exempelvis många gånger ekologiska, har högre kötthalt eller är gjorda på kött från djur som har fötts upp under bättre villkor.

Så hittar du nitritfria produkter

  • Leta efter Ä-märkta produkter
    Charkprodukter som bär Äkta varas Ä-märke får inte innehålla nitrit (eller andra tillsatser). Följande företag har märkta charkprodukter:

  • Här är en lista över över alla Ä-märkta produkter

  • Krav-märkta produkter
    Ekologiska charkprodukter får innehålla nitrit, men inte de som är Krav-märkta. Krav har nämligen hårdare regler på detta område. Det är dock betydligt ovanligare med Krav-märkta charkprodukter, än med vanliga ekologiska.

    UPPDATERING: Krav börjar tillåta nitrit 2024, se här

  • Produkter utan märkning
    Det finns också tillverkare som gör nitritfria produkter, som varken är Krav- eller Ä-märkta. Just nu känner vi inte till några att tipsa om.

  • Julskinka är vanligare
    Det senaste åren har det blivit allt lättare att hitta just nitritfri julskinka. Men det finns inte i alla butiker och kan ta slut fort. Ofta är det enklast att boka en direkt från tillverkaren eller fråga om butiken kan beställa hem eller lägga undan.
    - Det finns fyra tillverkare av Ä-märkt julskinka: Franzéns charkuteri, Gröna gårdar, Melins och VAK. Även Resta gård har nitritfri julskinka, som dock i nuläget inte är Ä-märkt.
    - En annan bra resurs är Kravs lista över butiker som säljer Krav-märkt julskinka
    UPPDATERING: Krav börjar tillåta nitrit 2024, se här

  • Tips på var du kan köpa nitritfria produkter
    Om din vanliga livsmedelsbutik inte har några nitritfria produkter, så får du vända dig till en mer välsorterad butik eller kanske någon form av gårdsbutik, delikatessbutik, bondens marknad eller REKO-ring. Beroende på var du bor kan det också gå att beställa på nätet.

    Tips för att hitta en butik:
    - Tillverkaren Melins har samlat en lista över sina återförsäljare här
    - Mälarchark gör korvar både med och utan nitrit, deras återförsäljare hittar du här
    - VAK, som gör färdigrätter samt julskinka, har samlat en lista över sina återförsäljare här

    E-handel/leverans med bra utbud:
    - Mathem har produkter från flera olika tillverkare (endast leverans i södra Sverige)
    - Gröna gårdar säljer sina produkter i egen webbshop (endast leverans i södra Sverige)
    - Franzéns charkuteri tar upp beställningar på sin hemsida, med utlämning på bestämda tider och platser i Stockholm och Uppsala

  • Fråga, fråga, fråga
    Glöm inte att fråga efter nitritfria produkter i butiken, om det saknas. Ju mer vi kunder pratar om och handlar nitritfritt, desto vanligare kommer det att bli i butikerna.
Gå med nu