Dagens viner odlas med bekämpningsmedel, smakdesignas med fabriksjäst och förses med rader av industritillsatser som inte ens får deklareras på flaskan. Naturvin går istället tillbaka till dryckens rötter. Det görs på druvor odlade utan kemiska bekämpningsmedel, jäser på naturlig väg och tillförs ingenting – förutom en liten mängd sulfit i vissa viner. Resultatet blir mer unika, personliga och jordnära viner.

– Man skulle kunna säga att ett naturvin förhåller sig till industrivin, som ett hantverksmässigt bakat surdegsbröd förhåller sig till en Skogaholmslimpa, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på föreningen Äkta vara, som tagit fram guiden.

Naturvinsguiden är gratis för användaren och innehåller viner från några av Sveriges främsta naturvinsimportörer, med utförlig information om varje vin. Här finns också en förteckning över restauranger och barer där man kan dricka dem och butiker där de går att köpa.

Du hittar guiden på naturvinsguiden.org. Bakom guiden står konsumentföreningen Äkta vara.

Naturvin är förlängningen av vårt arbete för genuin mat. Särskilt viktigt är det när alkoholdrycker nästan alltid saknar ingrediensförteckning.

Som ett led i detta har vi varit med och startat naturvins- och hantverksciderfestivalen AVSKALAT. Första gången var 2018 på PS Matsal. Andra gången var 2019 i Münchenbryggeriets Magasin. Och nu 2021 är det tredje gången.

Läs mer på avskalat.nuAnnons