Vad är det egentligen vi stoppar i oss? Frågan släpper inte taget om de tiotusentals svenskar som läst Den hemlige kocken –­ det okända fusket med maten på din tallrik. Boken har under det senaste året skakat om både konsumenter och tillverkare och även tvingat fram förändrade produkter. Den har hittills sålts i en kvarts miljon exemplar på svenska och har översatts i både Norge och Finland. Maten vi äter har återigen blivit ett samtalsämne, vid matbordet, i personalrummen i medierna och på bloggar.

 

Men när många livsmedel innehåller så många tillsatser, vad ska man då äta? Hur hittar man den genuina och oförfalskade maten? Vad döljer sig i burkarna med barnmat? Hur får de svarta oliverna sin färg och varifrån kommer gräddfilssmaken i chipsen?

 

Mats-Eric Nilsson ville inte lämna läsarna i sticket. Därför skrev han Äkta vara, som vill vara en "överlevnadsguide för den krävande konsumenten". Här finns en noggrann genomgång av 150 livsmedel med beskrivningar av hur de på olika sätt manipuleras, men också hur man kan hitta de goda alternativen.

 

Boken innehåller dessutom:

• De vanligaste tillsatserna
• Allt står inte på förpackningen
• Guide till märkesdjungeln
• Genomskåda matreklamen
• Så styr butiken dina inköp
• Användbara webbadresser

Döden i Grytan skrev Mats-Eric Nilsson tillsammans med kollegan Henrik Ennart, grävande matjournalist på Svenska Dagbladet. Bokens undertitel är Om vår rädsla för riktig mat och är en omskakande skildring av hur den storskaliga matproduktionen ser ut i Sverige och i världen. Den ger också inblick i hur hygienismen fjärmat oss från det mest grundläggande i livet: att laga och äta mat. Slutsatsen är att mat inte bör produceras på samma sätt som mobiltelefoner och gymnastikskor och att råvaror inte kan Mat bör inte produceras enligt samma principer som mobiltelefoner och gymnastikskor. Råvaror kan inte tryckas in i vilka storskaliga industriella mallar som helst utan att det riskerar att bli allvarliga problem.

I augusti 2011 kom boken Smakernas återkomst som är en kokbok, men också en matkulturell vandring bland råvaror. Boken är tänkt att inspirera oss att välja mat när den är som bäst och inte köpa jordgubbar i december eller sparris i februari. Under ett år har fotografen Lena Granefelt följt Mats-Eric och Anna Karin i köket i stan och på gården på Gotland. Maten lagas tillsammans med familj och vänner. 

I sin nästa bok,Saltad nota, vänder han istället blicken mot fusket på restauranger och kaféer runt om i Sverige. Allt från finkrogen till kedjan granskas. Bland annat förfalskade menyer, halvfabrikat och dolda tillsatser kan ligga på konsumentens tallrik. Boken innehåller också en menyguide med en unik sammanställning av 29 kedjors ingrediensförteckningar och en ingrediensguide över 100 av de "råvaror" som krogarna ofta använder.

Måltidens magi (2017) handlar snarare om hur vi äter. Vad gör de ständigt nya kostråden och dagens allt mer stressade och asociala ätande med oss? Han berättar också om måltidens funktion genom tiderna och i olika kulturer och tipsar om hur vi kan hitta tillbaka till ätandets välgörande gemenskap.

Château Vadå (2018) är Mats-Eric Nilssons 7:e bok och denna gång handlar det om vinfusk och inte om matfusk. Han har gjort en grundlig granskning av vinbranschen och kan avslöja flera uppseendeväckande detaljer som varit väl dolda för allmänheten. Varför får vi konsumenter inte veta vad vinet innehåller?

Han har i sin research besökt stora tillsatsmässor och grävt djupt i hur ett fabriksvin egentligen blir till. Men han har också besökt genuina vingårdar där han intervjuar vinmakare som har viktiga saker att berätta. Slutligen finns en del bra tips om hur man kan hitta mer oförfalskade alternativ. 


Mats-Eric Nilsson har varit nyhetsjournalist i 30 år. Han föreläser i Sverige, Norge och Finland och har sedan 2013 varit chefredaktör för matmagasinet Hunger.

Läs mer om Mats-Eric Nilsson >>


Läs om Den Hemlige kocken >>


Annons