Tumregler


Det ska vara enkelt att undvika tillsatser. Därför har vi på konsumentföreningen Äkta vara gjort några korta filmer med handfasta tips, se filmerna nedan. Ett annat sätt att hitta rena produkter är att leta efter Ä-märket.


Gillar du det vi gör? Bli medlem i Äkta vara här >>


Ä-märkt istället för tillsatser

Läs mer om filmen här >>

Äkta varas Ä-märket står för rena livsmedel utan industriella ingredienser. I märkta produkter hittar du till exempel inga tillsatser, förutom bakpulver och fruktpektin, och inga aromämnen utöver extrakt. De innehåller heller inte bambufibrer, glukos-fruktossirap och jästextrakt. Bara äkta vara helt enkelt. Se alla drygt 800 märkta produkter här >>


Tillsatsbomber

Läs mer om filmen här >>

Produkter med långa ingrediensförteckningar innehåller ofta många tillsatser. En prinsesstårta kan innehålla 38 ingredienser, varav mer än hälften utgörs av tillsatser. En skagenröra kan vara utdrygad med ett drygt dussin E-nummer. En påse "naturella" torrostade jordnötter kan vara tillpiffade med inte mindre än 16 ingredienser, utöver nötter och salt, bland annat tre färgämnen, tre smakförstärkare och ett förtjockningsmedel. Och en vaniljglass, som i sin enklaste form består av grädde, socker, äggula och vanilj, kan i vissa fall innehålla upp till fyra gånger så många ingredienser, varav flera tillsatser.


Lättkemi

Läs mer om filmen här >>

Lightprodukter handlar lika mycket om att lägga till som att dra ifrån. När man tar bort socker eller fett i ett livsmedel måste det samtidigt ersättas med något annat, ofta tillsatser, för att bibehålla smak och andra egenskaper. Det kan vara artificiella sötningsmedel, exempelvis aspartam, men också emulgeringsmedel, förtjockningsmedel, färgämnen och konserveringsmedel.


Världskändis

Läs mer om filmen här >>

Produkter som säljs över hela världen massproduceras ofta centralt i stora fabriker. De processas ofta hårt och många tillsatser används för att de ska klara transporter och se likadana ut trots att de har stått länge på hyllan, oavsett om det är i Bangkok eller i Reykjavik.


Svåruttalat

Läs mer om filmen här >>

Tillsatser och andra industriella ingredienser har inte sällan konstiga namn. Att undvika ingredienser som är svåra att uttala, eller förstå vad de betyder, är därför ett bra sätt att få mer mat i maten.
Vill du veta mer om tillsatser, hur man undviker dem och vilka Ä-märkta alternativ som finns? Prova vår Konsumentguide. Den är dessutom anpassad för att användas även i mobilen.


Här är några Ä-märkta produkter:


Annons