Den här föreningen har kommit till av en längtan efter mat som det inte har fuskats och trixats med. Vi har tröttnat på tillsatser och ledsnat på tillverkarnas och butikernas budskap om att maten är "traditionell", "hemlagad" och "äkta", när den i själva verket ofta är en industriprodukt som aldrig har rörts av en mänsklig hand.

Vår huvudsakliga plattform är den här hemsidan. Här rapporterar vi om nyheter, driver kampanjer och gör tester. Här finns också våra livsmedelsguider, med matnyttig information om bland annat olika livsmedel, tillsatser och råvarusäsonger.
Sen 2012 har vi också en Fruktförmedling där folk kan skänka sitt trädgårdsöverskott via en kartfunktion istället för att gå till spillo.

Sociala medier
En stor del av vår verksamhet bedrivs också i sociala medier, främst på Facebook och Instagram.

Ä-märket
Äkta vara driver också sen 2009 livsmedelsmärkningen Ä-märket, för den som vill undvika tillsatser etc. Läs mer här

Årets Matbluff
Sen 2015 organiserar vi tävlingen för att låta svenska folket sätta ner foten och markera när bluffande går för långt. Det handlar nästan alltid om att tillverkaren följer lagen men konsumenten känner sig ändå lurad. Så man kan säga att Äkta vara ger konsumenten en röst mot livsmedelsindustrin men också mot lagstiftaren och myndigheter. Läs mer här

Naturvinsguiden
Eftersom alkoholdrycker varit undantagna från krav på ingrediensförteckning på förpackningarna och de dessutom är en del av vår mat- och dryckeskultur så har vi jobbat med frågan om vad dessa drycker egentligen innehåller. I detta arbete har vi skapat Naturvinsguiden och vi har dessutom varit med och grundat AVSKALAT-festivalen. Kolla också på Facebook.

Mer om föreningen

Sveriges Konsumenter Äkta vara är sedan oktober 2012 medlem i paraplyorganisationen Sverige Konsumenter. Det är en ideell organisation som arbetar för alla konsumenters bästa genom att granska företag, påverka politiken och stärka konsumentmakten. Visionen är ett hållbart samhälle där konsumentens röst och rätt är stark. Sveriges Konsumenter ger även ut tidningen Råd & Rön och samarbetar med internationella konsumentorganisationer. Läs mer här >>
Annons