Vinjettbild FB röstningssidan2Produkter som lurar oss konsumenter finns alltjämt på marknaden. Det vill vi på Äkta vara ändra på. Med antipriset Årets matbluff vill vi uppmärksamma detta och sätta press på de livsmedelstillverkare som säljer produkter som slirar på sanningen. Helt enkelt produkter som inte håller vad de lovar.

Årets matbluff banner 2016 NY 4


Nominera till nästa Årets matbluff

Har du hittat en bluffig produkt, som svänger med sanningen? Nominera den till antipriset Årets matbluff nu.


Eller skicka ett mejl med namnet på produkten, en motivering samt gärna en bild som visar bluffen till matbluff(at)aktavara.org


Här är Årets matbluff 2023

Coop Kalvfond blev framröstad som "vinnare" av Årets matbluff 2023. Läs mer här

Mer från Årets matbluff 2023:
Övriga finalister
Va?! Har tillverkaren redan gjort om förpackningen?
Coop "ser över" receptet på matbluffen
Det har hänt med matbluffarna


Hjälp oss att bekämpa matbluffarna

Bakom Årets matbluff står konsumentföreningen Äkta vara. Vi behöver ditt stöd för att kunna driva vårt arbete. Gå med nu >>


Tidigare år

Årets matbluff 2017 >>  Bakgrund

Vi på Äkta vara arbetar på flera fronter. Vi lyfter fram rena produkter utan tillsatser och annat industriellt påhitt och gör det lättare för konsumenter att hitta dessa. Men vi lyfter också fram fuskprodukter i dagsljuset. I januari 2016 utsåg vi med hjälp av en allmän nominering och omröstning för första gången Årets matbluff, för året 2015.

Inspirationen hittade vi i liknande tävlingar som hålls av de tyska och nederländska grenarna av konsumentorganisationen Foodwatch.

Gå med i Äkta vara