Äpplen frilagda m färg 2

Fruktförmedlingen

Kärnan i kampanjen är en fruktförmedling som kopplar samman den som har för mycket frukt med den som vill komma och plocka. Du kommer till den med hjälp av knapparna nedan.

Skänk frukt
Få frukt
Gå med i Äkta vara
De senaste annonserna:
Sprid ordet

För att motverka detta gigantiska slöseri startade Äkta vara 2012 kampanjen Fallfrukt.

Läs vårt upprop här >>

Dela gärna information om fruktförmedlingen på sociala medier, till exempel denna bild. Eller skriv ut vårt upprop och sätt upp på anslagstavlor, i matvarubutiken eller på biblioteket.


Fakta om slöseriet

Det odlas väldigt mycket äpplen i Sverige, men bara en mindre del sker kommersiellt. Merparten av äpplena odlas nämligen i våra trädgårdar, enligt en rapport som Fritidsodlingens riksorganisation och SLU publicerade 2012. Enligt den har fritidsodlingen av äpplen en kapacitet på hela 280 000 ton per år. 

Som jämförelse skördar yrkesodlarna endast ca 25 000 ton (2010: 23 500, 2015: 25 000, 2019: 22 200). 

Inte ens om man lägger till importen av äpplen, t.ex. 108 000 ton 2006, kommer man i närheten av fritidsodlingen. Faktum är att den kommersiella odlingen (25+108) inte ens är hälften av fritidsodlingen kapacitet!

Frukten från fritidsodlingen skulle alltså med råge kunna täcka det svenska behovet av äpplen och göra importen överflödig

Problemet är att det mesta av frukten inte tas tillvara. Enligt siffror från 1996 konsumerade hushållen då omkring 25 200 ton fritidsodlade äpplen. Även om siffran har några år på nacken så ger den ändå en fingervisning om hur liten del av den fritidsodlade frukten som tas om hand. Om man jämför denna siffra med kapaciteten ovan, så tyder det på att så mycket som 90 procent av frukten går förlorad.

KällorLäs mer Kontakta Fruktförmedlingen  

Om du behöver komma i kontakt med oss på Fruktförmedlingen, så kan du mejla på frukt@aktavara.org

Gå med i Äkta vara