Här är de fem finalisterna till Årets matbluff 2018, Äkta varas antipris för årets mest vilseledande livsmedelsprodukt. Omröstningen pågick till och med den 21 januari.


Festis Guanabana pineapple

Festis guanabana pineapple presentationsbild

Foto: Äkta vara.
Endast 0,015 gram guanabana
Av namnet att döma skulle man kunna tro att denna fruktdryck var smaksatt med guanabana. Och den innehåller faktisk puré av denna tropiska frukt, men endast 0,003 procent. Alltså tre hundratusendelar eller 15 milligram per flaska. Purén från en enda frukt räcker till 66 000 flaskor. Det är förstås alldeles för lite för att ge drycken någon smak. Den ytterst lilla mängden puréad frukt är bara där för syns skull, för att lura oss att smaken inte bara är fejkad med aromer, när den i själva verket är just fejkad med aromer.


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: vatten, socker, fruktjuice (äpple 4,5%, ananas 0,5%) från koncentrat, guanabana puré (0,003%) från koncentrat, aromer, syra (citronsyra), konserveringsmedel (kaliumsorbat), antioxidationsmedel (askorbinsyra), stabiliseringsmedel (E445), färgämnen (lutein, briljantblått).

Närbild på förpackningen >>


Lätta Original

Lätta presentationsbild

Foto: Äkta vara.
Mer palmolja än raps
Det klassiska lättmargarinet Lätta stoltserar med rapsolja och kärnmjölk på flera ställen på förpackningen: "Gjord med svensk raps och smakrik kärnmjölk". Dessutom är den dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige. Först i den finstilta texten på baksidan kan man läsa att den största ingrediensen, utöver vatten, är den betydligt mer långväga och av både miljö- och hälsoskäl ifrågasatta palmoljan.


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: vatten, palmolja*, rapsolja (18%), kärnmjölk (5%), modifierad stärkelse, salt (1,5%), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, solroslecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), syra (mjölksyra), naturlig arom, vitamin A och D. *=spårbar och hållbart certifierad

Närbild på förpackningen >>
Närbild på förpackningen >>


Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice

Garant grönsaksjuice presentationsbild

Foto: Äkta vara.
Mest äpple i grönsaksjuicen
Namnet "Ekologisk kallpressad grönsaksjuice" lockar nog många hälsomedvetna. På framsidan räknas rödbeta, selleri och fänkål upp och rödbetan avbildas dessutom därunder. Ingenstans på denna spansktillverkade juice antyds att denna juice skulle innehålla något annat än grönsaker. Men i själva verket består den till cirka två tredjedelar av betydligt mindre eftertraktad äppeljuice. Andelen fänkål är dessutom bara 0,08 procent. 


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Ekologisk kallpressad juice (äpple, rödbeta 20%, selleri 8%, citron, fänkål 0,08%).

Närbild på förpackningen >>


Oatly Havregurt naturell

Oatly Havregurt presentationsbild

Foto: Äkta vara.
Med avdödad syrningskultur
Yoghurt har en levande bakteriekultur. För vissa är det ett av skälen till att man äter den. När man gör vanlig yoghurt pastöriseras mjölken innan den syras med mjölksyrabakterier. Det är till och med förbjudet att pastörisera produkten efter syrningen, eftersom bakteriekulturen då förstörs. Havregurt är ett försök att imitera yoghurtens konsistens, smak och användningsområde, vilket förstås namnet anspelar på. Den är dock ultrahögpastöriserad efter syrningen, vilket gör att alla bakterier är döda när den hamnar i frukosttallriken.


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: syrad havrebas (vatte, havre 12%, syrningskultur), potatisstärkelse, rapsolja, potatisprotein, kalciumkarbonat, kalciumfosfat, syra (äppelsyra, mjölksyra), joderat salt, vitaminer (D2, riboflavin och B12).

Närbild på förpackningen >>


Glacéau (Coca Cola) Smartwater

Glaceau Smartwater presentationsbild

Foto: Äkta vara
Dyrt, tillkrånglat och dumt
I motsats till vad namnet antyder är detta vatten, som ägs av läskjätten Coca-cola, på intet sätt smartare än annat flaskvatten. Tillverkningen sker bara på ett krångligare sätt. Först "ångdestilleras" vanligt källvatten eller mineralvatten, beroende på fabrik, för att ta bort de naturligt förekommande mineralerna. Sedan tillsätts mineraler istället på konstgjord väg. Processen är näringsmässigt värdelös och med ett pris på 40 kronor litern ofta flera gånger dyrare än odestillerat källvatten eller mineralvatten. Transporterna från fabrikerna i Storbritannien respektive Nederländerna kan inte heller sägas vara särskilt smarta.


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: ångdestillerat källvatten, mineralsalter (kalciumklorid, magnesiumklorid, kaliumbikarbonat).

Närbild på förpackningen >>

Röstningen är avslutad.
Annons