Tidigare har det främst varit enstaka mindre charkuterister som har tillverkat bacon utan nitrit. Annat är det i Danmark. Där är allt ekologiskt bacon nitritfritt. Nu lanserar det danska charkföretaget Danish Crown Foods Sverige ett nitritfritt och Ä-märkt bacon under varumärket Tulip på den svenska marknaden.

– Vårt bacon är ekologiskt och fritt från tillsatser. Med Ä-märket är det lätt för den medvetne konsumenter att hitta, säger Jessika Höglund, Concept Manager på Danish Crown Foods Sverige.

Ingrediensförteckningen är kort och enkel: ekologiskt sidfläsk, salt. Dessutom är det rökt med bokspån. Köttet kommer från EU-ekologiska danska utegrisar (läs mer om djuromsorgen här).

För den som inte har provat nitritfritt bacon tidigare kan det vara bra att veta att det är lite mindre rosa i köttet, vilket är helt naturligt.

Nitrit, ofta natriumnitrit (E250), är ett mycket vanligt konserveringsmedel i bacon och andra charkprodukter. Det används bland annat för att förlänga hållbarheten och för att göra köttet mer rosa.

Tulips ekologiska och Ä-märkta bacon finns att köpa hos ICA och Coop.

Läs mer och följ dem på deras hemsida, Facebook eller Instagram.

Ä-märkta produkter från Tulip:


Annons