Apelsiner 364


När julen har passerat är de flesta ganska trötta på fet och tung mat och längtar efter något som känns lättare och fräschare. Grönsaksdiskarna ser på många håll rätt sorgliga ut och idéerna är svåra att locka fram – men det finns ljuspunkter även i januari månad.


Tveka inte att använda alla härliga rotfrukter som det går att göra så mycket av. Palsternacka, svartrot, betor av olika slag, morötter, jordärtskocka och kålrot. Riv som råkost, koka, ugnsbaka eller stek.

Fortfarande kan man hitta pumpa att t.ex. göra en god värmande soppa på. 


Kål – vitkål och rödkål är goda som råkost men också att syra eller lägga in. Grönkål kan användas som bas i soppor och grytor. Och salladskål kan vara ett alternativ till den trista och smaklösa isbergssalladen. Eller varför inte brysselkål, lättkokt och stekt i lite god olivolja.


Äpplen – numera kan man faktiskt hitta goda svenska äpplen i butik även i januari. De passar lika bra i sallader och grytor som i efterrätter.


Citrusfrukter – apelsiner och blodapelsiner är som allra finast nu på vintern.


Fisk och skaldjur – många fiskar och skaldjur mår bäst i kalla vatten. Svenska räkor, krabba och hummer håller hög kvalitet så här års. Köp INTE scampi (jätteräkor, tigerräkor) varken på restaurang eller i butik! Även blåmusslor och ostron är fina nu. Andra fiskar i säsong är gädda, abborre, gös och sill. 


Leta efter MSC- eller KRAV- märket, så bidrar du till att det finns fisk i framtiden också. WWF har en bra fiskguide som även går att ladda ner som en app i mobilen. 


Kött – Lamm, nöt, fläsk, vilt och fågel.


Fler tips om vad som är i säsong hittar du i Säsongsguiden >>


 

Annons