Juice[Årstiderna]

Foto: Årstiderna


Fortfarande är det långt kvar innan de första primörerna gör sitt intåg i våra matbutiker men innan dess kan man faktiskt pigga upp sig med annat som är både gott och vackert att se på och där man lätt kan använda sig av det som är i säsong. 


Färskpressade grönsaksdrycker av alla de slag är på modet. Vad sägs om att blanda grönkål med äpple att starta dagen med? Eller varför inte använda rödbetor, morötter och selleri, mixa det och sen piffa till det med ingefära, chili eller fräscha örter. Att råsaftcentrifugen har fått hög status i våra kök igen råder ingen tvekan om. 


Juicebarer på stan är hur populära som helst både i Danmark och England och förstås i USA där Starbucks satsar stort på en kedja som liknar deras caféverksamhet. Årstiderna levererar också en särkild juicelåda, med grönsaker och juicerecept.


Rotfrukter  Rödbetor, kålrot, morot, jordärtskocka, palsternacka och svartrot.

Kål – Vitkål och rödkål är goda som råkost men också att syra eller lägga in. Grönkål kan användas som bas i soppor och grytor men även i grönsaksdrinkar. Salladskål eller kinakål som den också heter passar bra i sallad. Endive är också ett trevligt alternativ.


Citrus och äpplen – Finfina apelsiner och främst blodapelsiner hittar man fortfarande och en hel del svenska äppelsorter går att finna. Härligt att blanda i en sallad tillsammans med lite rostade hassel– eller valnötter. 


Fisk och skaldjur – Den som många anser vara den finaste torsken av alla, skreien, är som bäst nu. Den har vandrat från Barents hav till Lofoten där den leker och sen fångas. Fisket pågår fram till april och arten är både grönlistad hos WWF och MSC-märkt.


Andra bra fiskar just nu är gädda och gös. Svenska skaldjur håller hög kvalitet så här års när vattnet är kallt. Leta efter MSC eller KRAV-märkt. Tips! Använd gärna WWFs fiskguide som är enkel och överskådlig. Du finner den här >>

Annons