Fläder


Sommar och semestertider stundar och förhoppningsvis får vi möjlighet att ägna lite mera tid åt mat och samvaro än vad vi gör till vardags. Handla lokalt, grilla, äta ute och umgås tar tid och vi låter det få göra det. 


Svensk färskpotatis, svenska jordgubbar, dill och nyplockad gräslök är självklara val så här i midsommartid men det finns så mycket mer att välja på om man vill äta i säsong.


Nu finns det solmogna och goda tomater överallt i butikerna men låt dem ligga framme hemma, tomater ska absolut inte förvaras i kylskåp. 


Spenat och mangold, grönsallad av olika slag, färska kryddor, färsk lök och vitlök, sockerärtor, rädisor, späda morötter och rödbetor är fina nu. Glöm inte att även ta till vara på blasten, späda rödbetsblad t.ex. passar mycket bra i en sallad. 


Spetskål, broccoli och den tidiga squashen är annat som är användbart i sommarköket. Squashblommorna, fyllda eller friterade, är en delikatess som man inte ska missa så här års. 


Fler ätbara blommor är violer, gurkört, indiankrasse, ringblomma och kryddtagetes. Flädern, där blomsterställningarna används till saft men också som smaksättning i glass eller i drinkar, blommar också nu på många håll.


Rabarber passar utmärkt till en rad olika efterrätter, till marmelad eller chutney. Men den är med sin syrliga smak är den också användbar till annat som kanske legat på grillen t.ex. makrill, fläskkött eller fågel.

Fler tips för att äta i säsong hittar du i Äkta varas säsongsguide >>

Annons