Trattkantareller - gul trumpetsvamp


Hösten är här och med den alla fantastiska dofter och smaker. Nog måste man väl erkänna att man sett fram emot alla goda höstgrytor med svamp, rotfrukter och vilt, kål i olika former, inläggningar och härliga efterrätter på säsongens frukt.


Den svenska lammsäsongen ska man inte missa, den börjar nu i september och pågår till november. Och känner man någon som har tillgång till viltkött kan man skatta sig lycklig.


Än är det inte för sent att använda grillen så varför inte prova att grilla några fina lammkotletter eller älgbiffar tillsammans med färska majskolvar. Låt höljet sitta kvar tills det svartnar lite och servera direkt med rört smör och citron.

Nyskördade svenska äpplen är numera en vanlig syn i våra butiker. I många fruktdiskar finns det glädjande nog flera sorter än trista ”Royal gala” och ”Golden delicious”, som dessutom inte transporterats över halva jordklotet.


Den som har egen frukt i sin trädgård men av olika anledningar inte kan ta hand om den så finns Äkta varas fruktförmedling till hjälp där man kan ”annonsera” så att andra kan komma och plocka. Läs mer här >>


Ett annat tips för den som har mycket äpplen är att åka till något musteri i närheten och musta sin frukt. Läs mera på vår Sverigeguide och hitta ditt närmsta musterier (gå till Sverigeguiden och välj ”Musteri” under typ samt län i filtret högst upp).

 

Råvarutips:

Grönsaker: Rödkål, brysselkål, svartkål, majs, pumpa, bönor, kronärtskocka, mangold, rödbetor, svamp.

Frukt: Äpplen, päron, plommon, havtorn, nypon.

Kött: Lamm, älg, rådjur.

Fiskar: Gös, abborre, ostron, hummer, krabba.


Fler tips för att äta i säsong hittar du i Äkta varas säsongsguide >>


Annons