Pumpor och rödbetor Gerete


Innan den skoningslösa frosten tar det som fortfarande är grönt kan det vara en idé att handla sånt som sallad, bönor, gurkor för inläggning och färska kryddor. 


Bondens egen marknad har nu stängt på många håll i landet men i Göteborg och Stockholm finns möjlighet att handla färskt och närodlat ännu några helger.


Sköna mustiga smaker passar bra så här års och man tänker gärna på svamp, vilt, lamm, lök, bär, kål, rotfrukter och äpplen i olika grytor, soppor och i wok.

Många butiker har fortfarande flera sorters svenska äpplen att välja på och har man mycket egna äpplen kvar eller fått lov av grannen att hämta (eller hittat äppelträd på fruktförmedlingen) kan man passa på att åka till något musteri i närheten och musta sin frukt.


Egen äppelmust är härligt att kunna ta fram under den mörka årstiden och blir även en perfekt grund till en god och värmande glögg lite längre fram. Värm musten med hel kanel och vaniljstång och söta med lite honung. Spetsas med vitt vin eller Calvados om man önskar en alkoholhaltig dryck.


I vår Sverigeguide finns många musterier runt om i landet inlagda. Välj Typ > musteri i sökfiltret högst upp för att bara se musterier.

Sammanställning
Grönsaker: Olika kålsorter, broccoli, pumpa, kronärtskocka, mangold, purjolök, rödbetor, bönor, svamp och färska kryddor.
Frukt o bär: Äpplen, päron, plommon, björnbär, havtorn, rönnbär, slånbär.
Kött: Lamm och vilt.
Fiskar: Gös, abborre, blåmusslor, ostron, hummer, krabba.

Fler tips för att äta i säsong hittar du i Äkta varas säsongsguide >>


Annons