Ramslök mb


Ljuset återvänder långsamt och det doftar vår trots att snön gör några tafatta försök att återvända.


Snart, väldigt snart, kan vi i stora delar av landet faktiskt hitta lite av det ätbara gröna som finns i vår närhet till exempel maskrosblad, nässlor, kirskål och ramslök.


Men ännu ett tag får kål och rotfrukter, som rödbetor, vitkål, kålrot, morot, jordärtskocka, palsternacka och majrova, agera som bas i matlagningen. Goda kokta, ugnstekta och syrade men också råa i smakrika sallader tillsammans med rostade nötter eller frön och skivat syrligt äpple. Svenska äpplen har åtminstone jag glädjande nog kunnat hitta i min vanliga butik hela den här vintern.

Att vi bör minska vår köttkonsumtion hör man från väldigt många olika håll numera. Att välja kött med omsorg – mindre men bättre skulle helt klart förbättra både miljön och vår hälsa. En bra början kan vara en vegetarisk dag i veckan.


Vi skulle knappast lida någon brist på näring om vi minskade på köttet, särskilt inte om vi använder oss av andra bra källor till protein och mineraler. Ärtor, bönor och linser är ett bra och billigt alternativ.


Fisktips: Fortfarande är våra svenska vatten kalla och många fiskar och skaldjur är som finast då. Blåmusslor, ostron, räkor, torsk, gös, gädda och siklöja. Välj alltid fisk från hållbara bestånd. Våga fråga i butiken!


/Eva


Annons