Sparris[CC0]


Vårsolen värmer mer och mer och allt som växer har på något sätt rivstartat efter en ganska kall vår. Det gäller att hänga med nu, för nu går det fort. Förutom det som växer vilt i skog och mark som t.ex. nässlor, ramslök och kirskål kan man nu hitta svensk sparris på vissa håll i landet. Rabarbern växer så det knakar och plocksallad, rädisor och purjo dröjer inte allt för länge. Sen kommer allt slag i slag – så härligt med vår! (När det gäller nässlor finns det en liten inspirationsvideo från Sanna Fyring Liedgren nedan.)


Rotfrukter – Men än så länge räcker inte det nya hela vägen. Rotsaker och kål från förråden måste fortfarande stå som bas i matlagningen innan de svenska primörerna fyller våra butiker. Så vi fortsätter tipsa om: palsternackor, rödbetor, savoykål, morötter, persiljerot, jordärtskocka, majrova och kålrabbi.


Fisk och skaldjur – Blåmusslor (odlade) och havskräftor (bur) är fina nu. Strömming, sill, torsk och sej är bra alternativ. Välj MSC- eller KRAV-märkt för att vara säker på att det är hållbart fiskat.


/Eva


Sannas nässelpesto:

Sanna’s nettle pesto from Homegrown Swedes on Vimeo.

Annons