Brysselkål [CC0]


Några kåltips:


  • Vitkål och rödkål – nu innehåller kålen höga halter av C-vitamin och socker. Om man vill prova på syrning så är den höga halten socker en förutsättning för ett bra resultat, mjölksyrebakterierna lever nämligen på detta. Om man använder nyskördad kål kommer syrningsprocessen lättare igång, eftersom sockerhalten sjunker snabbt vid lagring. (Rödbetor och morötter funkar förstås också bra att syra.)
  • Kålrabbi – en grönsak som inte gör så mycket väsen av sig men som har blivit lite vanligare i våra butiker. God att hyvla tunt och blanda med en dressing av citron och olja, salt och peppar. Med lite finhackad vitlök och chili blir det extra gott. Låt stå en stund innan servering.
  • Brysselkål – om man hittar svensk färsk brysselkål kan man vara lycklig. Så god när den är i säsong. Koka den bara inte för länge, den går lätt sönder och blir mosig. Om man delar den först kan den kokas helt kort. Låt den sedan rinna av och fräs den en stund i smör eller olivolja. Krydda gärna med örter, rivet apelsinskal, salt och peppar. Passar bra till både fisk och kött.


/Eva


Annons