Nässlor [CC0]


Trots att det fortfarande blåser iskalla vindar så värmer solen mer och mer och tiden för vårens primörer närmar sig snabbt. 

Här kommer några vårtips.


  • Sparris från Holland och Italien har börjat dyka upp i en del butiker – för den svenska är det för tidigt. När den väl kommer kan man njuta av den fram till midsommar. Den gröna som inte behöver skalas kan hyvlas rå till en sallad eller kokas helt kort i lättsaltat vatten. Kan också stekas eller läggas direkt på grillen.
    Allt blir gott!
  • Bland det första som sticker upp ur jorden är rabarbern. Så späd och mild i början av säsongen. Mums till efterrätter och bakverk men också väldigt god att pickla. Kan göras syrlig eller lite sötare beroende på vad den ska serveras till.
  • Ramslök – om man bor i södra Sverige, är lyckligt lottad och har ett ”eget” ramslöksställe kan man börja leta där nu. De späda lökbladen kan användas till så mycket. Till en pesto, som krydda i soppa eller i en majonnäs. Smaksättning i en gryta, en svamprisotto eller i en fräsch vårsallad. Men se upp så att du inte får med några liljekonvaljblad, som ju är giftiga.
  • När man ändå är ute i skog och mark kan man ju passa på att leta efter andra späda blad som börjar komma nu. Spana efter löktrav, kirskål, maskros och nässlor förstås!
  • Rotfrukter och kål från förråden behövs fortfarande för att få ihop en hel måltid. Våga prova en sort som du inte provat förut! Kanske testa kålrabbi som smakar friskt och har mycket karaktär. God både rå och tillagad. Ugnsbakade morötter och palsternackor blir söta och goda. Även rödbetor, rotselleri och jordärtskockor utvecklar sina smaker mycket när de får baka länge i ugnen på lite lägre värme.
  • Glöm inte att ta en titt i frysens gömmor lite då och då. Snart är det dags att fylla på med nytt som är i säsong.


Eva

Annons