Vinjettbild FB


Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb

Skånemejerier Bara

Foto: Äkta vara.
Sötad med fruktkoncentrat
En fruktyoghurt med mer bär och mindre socker. Så tänker nog de flesta när de ser denna produkt. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker. Dessa koncentrat står för ungefär två tredjedelar av sötman i yoghurten, som bara är cirka 10-20 procent mindre söt än annan fruktyoghurt. "Inget tillsatt socker" stämmer förvisso, men den är alltså långt i från så osötad som den ger sken av.

Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Yoghurt (högpastöriserad mjölk, yoghurtkultur, vitamin D), frukt 20% (druvjuicekoncentrat, äppeljuicekoncentrat, jordgubbar 4%, hallon 4%).

Närbild framsida >>
Närbild ingredienssida >>
Närbild annan sida >>Semper gluten free Bovete & Teff mjöl

Semper Bovete & teff mjöl

Foto: Äkta vara.
Inte bara mjöl i påsen
Framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller en rad olika stärkelser, fibrer och därtill förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet.

Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Mjöl 45% (bovete 23%, ris, teff 3%), majsstärkelse, tapiokastärkelse, potatisstärkelse, veg. fiber (glutenfri havre, sockerbeta), psylliumfröskal, förtjockningsmedel (hydroxypropylmetylcellulosa).

Närbild framsida >>
Närbild ingredienssida >>Alpro Cuisine soya vispbar

Alpro presentationsbild

Foto: Äkta vara.
Nästan ingen soja
Liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent, faktiskt betydligt mindre än de 8 procent som finns i samma tillverkares sojadryck. Istället utgörs hela 25 procent av produkten av palmolja, vilket tillverkaren förstås inte skyltar med. Sina gräddliknande egenskaper har produkten fått med hjälp av bland annat konsistensmedel och aromämne.


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Vatten, vegetabiliska oljor och fetter (fullhärdad palmkärnolja, palmolja, palmkärnolja), maltodextrin, socker, skalade sojabönor 2%, emulgeringsmedel (sackarosestrar av fettsyror, mjölkestrar av mono- och diglycerider av fettsyror), havssalt, arom.

Närbild framsida >>
Närbild ingredienssida >>
Närbild annan sida >>Pågen Brioche hamburgerbröd

Pågens presentationsbild

Foto: Äkta vara.
Bakat utan karaktäristiska råvarorna
Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, som på senare tid har blivit populärt att använda till lyxigare varianter av snabbmatklassikern hamburgare. De här bröden innehåller dock ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är i själva verket snarlika deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.

Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Vetemjöl, vatten, socker, rapsolja, jäst, surdeg på vete (2%), salt, vetegluten, majs, vegetabiliskt emulgeringsmedel (mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar (raps)) och smörarom.

Närbild framsida >>
Närbild ingredienssida >>Blåbär

Rå Blåbär

Foto: Äkta vara
Kallpressad fast värmebehandlad
Både varumärket "Rå" och produktbeteckningen "råsaft" på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad. I själva verket har juicen pastöriserats, dvs hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaskan. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre.

Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Kallpressad råsaft av 100% norrländska blåbär. Pastöriserad.

Närbild framsida >>
Närbild ingredienssida >>
Närbild annan sida >>Obs! Röstningen är avslutad! Annons