Det svenska bolaget Färsodlarna har som mission att erbjuda hälsosamma och klimatsmarta proteinalternativ till kött. Färsodlarnas produkter är baserade på svenska baljväxter som är fulla med nyttigheter och är ett klimatsmart val.

Färsodlarnas Svenskodlade Vegofärs är gjord på ett fåtal ingredienser; sötlupin, gråärt, åkerböna, rapspasta och en gnutta salt. Hela ärtor och bönor gör färsen rik på fiber och komplexa kolhydrater, dvs kolhydrater som bryts ned långsamt och ger större mättnadskänsla. Det hjälper därmed till att hålla blodsocker och kolesterol på en stabil nivå.

Från start har Färsodlarna haft som grundpelare att inte tillsätta konstgjorda tillsatser som t ex metylcellulosa, som annars är vanligt förekommande i vegetariska proteinalternativ. Färsodlarnas svenskodlade produkter är också fria från soja.

– Det är knappt några produkter inom vegokategorin som kvalificerar till Äkta vara. Därför kändes det rätt självklart att vi skulle ansöka om märket. Vi är inte överraskade men självklart stolta när vi nu har blivit noggrant granskade och godkända, säger Oddgeir Hole, VD för Färsodlarna.

Vegofärsen finns både som kyld och fryst vara och är nu märkt med Äkta varas Ä-märke. Den är dessutom märkt med både Från Sverige och Nyckelhålet. Också företagets Svenskodlade Vegokebab har blivit Ä-märkt.

– Färsodlarnas Vegofärs har en neutral smak som gör att den kan användas till exempelvis asiatisk matlagning likväl som klassiska svenska köttbullar.

Recept och inspiration finns på Färsodlarnas hemsida.

Se alla deras Ä-märkta produkter >>
Till Färsodlarnas hemsida >>

Några Ä-märkta produkter från Färsodlarna:


Annons