OBS! Röstningen är avslutad!Frebaco kvarn Rostad granola

Frebaco kvarn Rostad granola

Foto: Äkta vara.
Med tillsatt sirap
"Utan tillsatt socker" står det på framsidan, samtidigt som granolan faktiskt har sötats med en sirap tillverkad av havre. Denna havresirap består till drygt hälften av sockerarter, vilket gör den ungefär lika sockerrik som kolasås. Resultatet blir att sockerhalten i granolan landar på 12g per 100g, vilket inte kan sägas vara särskilt lågt.


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Havregryn 72%, havresirap, potatisstärkelse, torkade äpplen 4%, frystorkade jordgubbar 1,9% (jordgubbar, solrosolja), rapsolja, salt, vaniljarom 0,85% (arom, vaniljextrakt).

Närbild framsida >>
Bluffen i 360° >>
Närbild ingredienser >>Coop Kalvfond

Coop Kalvfond

Foto: Äkta vara.
Med en nypa kalvköttspulver
Trots att det är en koncentrerad fond innehåller den bara 0,4% kalv, i form av kalvköttspulver. Den innehåller dock desto mer av annat. Förvånande nog kycklingskinn, kycklingkött, kycklingbuljong, men även så kallad kalvarom, jästextrakt och en hel del annat. Om man inte tyckte att det var lite med 0,4% så ska man komma ihåg att den koncentrerade fonden ska späs cirka 20 gånger innan den används.


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Vatten, salt, kalvarom, maltodextrin, socker, modifierad majsstärkelse, jästextrakt, kyckling (kycklingskinn, kycklingkött, kycklingbuljong, salt, antioxidationsmedel (E392), syra (E330), tomatpulver, lökpulver, kalvköttspulver 0,4% (kalvkött: EU), salt, antioxidationsmedel (E392), konserveringsmedel (E202, E211), stabiliseringsmedel (E415).

Närbild framsida >>
Bluffen i 360° >>
Närbild ingredienssida >>Ica Hembakat

Ica Hembakat

Foto: Äkta vara.
Bor de i fabriken?
Det här brödet är bakat på en fabrik i Halmstad och säljs i butiker runt om i landet. Trots det kallas det för "hembakat". Det är helt enkelt inte sant. Det bakas i en fabrik, inte i någons hem.


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Vetemjöl, rågmjöl, vatten, skållning och surdeg (vetemjöl, rågmjöl, vatten, kornmalt), kornmalt, sirap, rapsolja, jäst, salt.

Närbild framsida >>
Bluffen i 360° >>
Närbild >>Ica Lakritspinne

Ica Lakritspinne

Foto: Äkta vara.
Helt utan lakrits
Lakrits framställs av lakritsrot. På denna förpacknings framsida nämns lakrits inte mindre än fyra gånger. Men varken överdraget, kärnan eller de så kallade "lakritsbitarna" innehåller någon lakrits*. Smaken i kommer istället från aromer och färgen från vegetabiliskt kol. Ingenstans står det att det skulle handla om "med smak av lakrits" eller liknande. Dessutom kallas själva glassen för "gräddglass", trots att den innehåller smör istället för grädde, vilket dock verkar vara tillåtet enligt de regler som branschen själva har bestämt.

* = Tillägg 2024-01-18: I ingrediensförteckningen nämns inte lakrits, men sedan röstningen startat har Ica hört av sig och meddelat att produkten är felmärkt och att den innehåller 1,2% lakritspulver. Produkten har varit felmärkt sedan den lanserades hösten 2022 och upptäcktes enligt företaget inte trots flera korrekturläsningar. De meddelar att rättade förpackningar kommer att finnas i butikerna om ca 8 månader. ÄKTA VARAS KOMMENTAR: Det är unikt i Årets matbluff med en produkt som visar sig innehålla MER av en råvara än vad som uppgivits på förpackningen. Det är också anmärkningsvärt att Ica under mer än ett års tid har missat att deklarera en av huvudingredienserna i produkten.

Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Socker, vatten, vegetabiliska oljor (kokosnöt, raps, shea) i varierande proportion, skummjölk, smör, mjölkprotein, glukossirap, salmiak (ammoniumklorid), emulgeringsmedel (E471, E322), stabiliseringsmedel (E412, E410), färgämne (E153), kakaosmör, naturliga aromer, salt, skummjölkspulver.

Närbild framsida >>
Bluffen i 360° >>
Närbild ingredienssida >>Eldorado Äppelkaka

Eldorado Äppelkaka

Foto: Äkta vara.
Ett halvt gram äpple
Denna äppelkaka innehåller väldigt lite äpple. Visserligen innehåller den 13% äppelfyllning, men denna består nästan helt av socker, vatten, tillsatser och aromämne. Mängden äpple har tillverkaren gömt undan längre ner, efter uppräkningen av ingredienserna och de allergener som produkten kan innehålla spår av. Där kan man läsa att det endast är 0,9% äpple i kakan. Alltså mindre än 2 gram i hela förpackningen eller endast ett halvt gram i per kaka. Är det en vara "att lita på", som det står på framsidan?


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Socker, vetemjöl, margarin (vegetabiliskt fett (palm, raps, kokos), vatten, salt, emulgeringsmedel (E471 (vegetabiliskt)), surhetsreglerande medel (E330), naturlig arom, vitamin A), äppelfyllning 13% (socker, vatten, glukossirap, äpple, förtjockningsmedel (E401, E440), surhetsreglerande medel (E330, E333), kanel, konserveringsmedel (E202), arom), ägg, aprikoskärnor, kanel, fuktighetsbevarande medel (E422), äggpulver, konserveringsmedel (E202, E281), bakpulver (E450, E500), majsstärkelse, glukossirap. Innehåller 0,9% äpple.

Närbild framsida >>
Bluffen i 360° >>
Närbild ingredienssida >>Latitude 65 Norrsken

Latitude 65 Norrsken

Foto: Äkta vara
Utan smak av Norrland
Norrland har blivit inne. Den här funktionsdrycken gör allt för att framstå norrländsk. Den heter "norrsken", är "från norrländska breddgrader" och "skapad i Jörn", en liten ort i Västerbotten på den 65:e breddgraden, vilket är det som varumärket syftar på. Det finns bara ett problem. Den är i själva verket tillverkad på en helt annan plats, enligt den senaste uppgiften i Småland. Om detta nämns inte ett ord, varken på burken, på företagets hemsida eller i sociala medier. Råvarorna kommer inte heller från Jörn (eller Norrland), däremot ligger kontor och lager på orten. Samma sak gäller företagets andra smaker. Det borde dessutom stå "med smak av" äpple och päron, eftersom den bara är smaksatt med aromer.


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Vatten, kolsyra, aromer, surhetsreglerande medel (citronsyra, natriumsalter av citronsyra), koffein, sötningsmedel (sukralos), niacin, vitamin B6, folsyra, biotin.

Bluffen i 360° >>
Närbild framsida >>
Närbild ingredienssida >>
Närbild annan sida >>OBS! Röstningen är avslutad!

Annons