Superenkel rabarbersaft, med bara två ingredienser! Om du testar, så missa inte att ta vara på rabarberbitarna efter att du har hällt av saften. De är både goda och användbara, se punkt fyra. Två recept i ett liksom ✌

Här är receptet:

1. BLANDA
Hacka rabarbern i mindre bitar och blanda med socker. Mängderna kan man variera efter smak, men en utgångspunkt kan vara mellan 300 och 500 gram socker per 500 gram rabarber. (I filmen använde vi lite mindre, men blandade i mer sen)

2. VÄNTA
Låt stå ett dygn i rumstemperatur. Skaka om då och då. Har det inte löst sig kan du ställa in den i kylskåpet och vänta ett dygn till.

3. NJUT
Sila av och saften är klar. Eftersom man inte tillsätter något vatten, så blir saften extra koncentrerad. Förvara den i kylskåp. Håller några veckor, men kan också frysas för längre hållbarhet.

4. TA TILLVARA PÅ RESTERNA!
Släng inte bort rabarberbitarna som blir kvar. Det är supergoda och krispiga att ha på gröten, filen eller en kula glass, men går också utmärkt att göra paj av eller koka till en kompott eller kräm.

TIPS:
För den som är experimentsugen så kan det vara kul att lägga till någon smaksättare i saften, t ex lite jordgubbar, citronskivor, färsk mynta eller fläderblommor. Bara fantasin sätter gränsen. Förutom som saft till fikat fungerar den också bra som en bas i somriga drinkar, med eller utan alkohol.

Annons