Det finns en hel del mysigt med hösten, inte bara kyla, regn och rusk. Just nu passar det bra med värmande och lite rustik mat, tillagad på det som är i säsong.
– Tänd några ljus och duka extra fint, voilà!

Här kommer några tips på vad som är i säsong nu:

  • Pumpa – Butternut, Hokkaido och stora Halloweenpumpor är några vanliga sorter som finns nu i många butiker. Pumpa har lång hållbarhet och kan användas till väldigt mycket – inte bara till skräckinjagande lyktor. Använd den som du använder morötter, palsternacka, kålrot eller andra rotfrukter. Förvälld eller puréad kan den också frysas.

    En soppa gjord på pumpabitar som rostats (inte för hårt) i ugnen är enkelt och blir väldigt gott. Mixa bitarna och blanda sen med en god buljong till lagom tjock konsistens. Smaksätt gärna med citron, vitlök eller ingefära. Att servera soppan med olika tillbehör blir extra festligt. Prova friterad grönkål, smulad fetaost, hackad färsk koriander, chili och rostade pumpafrön.

  • Vitkål, rödkål, och savoykål – för syrning. Nu innehåller kålen höga halter av C-vitamin och socker. Mjölksyrebakterierna lever på socker så om man använder nyskördade kål kommer syrningsprocessen snabbt igång. Sockerhalten sjunker sen efter hand när kålen lagras.

  • Kålrabbi – en grönsak som inte gör så mycket väsen av sig men som har blivit lite vanligare i våra butiker. Finns både ljust grön och lila. Stek den i ganska tunna skivor med olivolja och lite salt. Låt svalna lite på ett hushållspapper. Gott som ett snacks i väntan på att maten ska bli klar. Gott blir det också att hyvla den tunt och blanda med en dressing av citron och olja. Krydda och låt stå en stund innan man serverar som ett tillbehör.


/Eva Bernhardson

Annons