Hej alla Äkta vara-medlemmar!

Nu har hösten gått och julen är uppäten. När vi går in i 2012 är det 340 engagerade personer som har ansökt om medlemskap. Människor som tröttnat på matfusket och vill vara med och verka för bättre matkvalitet.aktavara_100x100

Medlemsantalet låter kanske inte så imponerande, men vi är fortfarande i startfasen.  Imponerande däremot är den lista av kompetenser och däri ligger något av föreningens styrka. Några er har redan hunnit göra en insat

s. Senast med en översättning till danska för vår landningssida i Danmark, där debatten om matens innehåll börjat komma igång efter en tv-serie där Mats-Eric Nilsson medverkade. 


Och bara efter fyra månader som medlemsorganisation är vi Sveriges största oberoende konsumentförening för bättre matkvalité.

Men visst behöver vi bli fler. Tänk om var och en av oss skulle värva en ny medlem, då är vi plötsligt dubbelt så många!


Ett exempel på hur man kan förändra något om man är många är att Cloetta lägger ned tillverkningen av sin Kexchoklad Blåbär – utan ett enda blåbär.  Företaget, och Livsmedelsverket, fick ovanligt många mejl och telefonsamtal. Myndigheten vidhöll att allt var i sin ordning, men tillverkaren lovade till slut att göra om receptet vid årsskiftet. Men nu kommer beskedet att produkten hamnar i papperskorgen. Resultatet blev inte gott. Lika bra det. Det finns ju andra tillverkare av choklad med blåbär i som lyckats. 


Ett annat av betydligt större dignitet är sjukhusmaten. Där har beslutsfattarna äntligen bestämt sig för att det nyaKarolinska universitetssjukhuset ska ha ett eget kök. Det låter kanske som en självklarhet, men det är resultatet av påtryckningar från allmänheten som det blev en ändring. Och i samma landsting har man också bestämt sig för att det ska bli slut på stora centrala upphandlingar av sjukhusmaten. ”Det blev inte så bra”. ”Jag tycker inte att det är en succé. Jag tror att de flesta patienterna vill äta på tallrik”.  Så låter det nu från politiker inom den styrande alliansen i landstinget som kritiserades hårt för beslutet att upphandla sjukhusmaten från ett enda företag, Sodexo, och införa mikrade plastbyttor med onödiga tillsatser.


Många tillverkare känner av trycket från kunder som vill ha äkta vara i kundvagnen. En del företag ändrar bara produktnamnet, på Santa Marias så kallade guacamole med bara 1,5 procent avokado står det numera ”guacamole style”. Andra går hela vägen och gör verkligen om sina recept. I år började till exempel Rydbergs att tillverka en majonnäs, ungefär som du skulle göra hemma om du hade tid. Den står vid sidan av Kavlis äkta majonnäs där all majonnäs borde stå: i kyldisken. 


Under årets som gått har vi kunnat hitta Ä-märket på den gotländska glasstillverkaren Guteglass, som nu också har Ämärke_litenletat sig över till fastlandet. Chef in a box, som tillverkar finkrogsmässig färdigmat har gjort Ä-märket till en del av sitt koncept. I vinter får kockarna det svettigt värre då de ska tillverka 35 000 portioner mat till årets vasaloppsåkare och funktionärer.


Och Kung Markatta som är ett välkänt och spritt varumärke får allt fler produkter som vid sidan av de ekologiska och ibland rättvisemärkta produkterna också har Ä-märket.

Den Svenska Matrebellen, där bland andra City Gross ingår finner vi också Äkta varas logga och allt eftersom fler butiker öppnas blir det lättare att hitta märkningen.


Så visst finns det många ljusglimtar när vi går in i nästa år. Tillsammans kan vi förändra mer. Gott Nytt och ännu bättre 2012! 

Annons