IL Fornaio: Bageriet, som är beläget i Köpenhamn, bakar med surdeg och med mjöl helt utan tillsatser. Degen handknådas och får kalljäsa i minst 12 timmar. Brödet bakas i stenugn, och när det är nästan färdigt tas det ur ugnen och fryses ned för att sedan tinas och bakas på det sista hemma i det egna köket.

Il Fornaio, som betyder ”mannen vid stenugnen” startades som ett litet bageri av Elvio Millieri som behövde riktigt bröd till sin Michelinrestaurang Era Ora. Då rymdes bageriet på bara 14 kvadratmeter. Nu går det åt mer än en man vid stengugnen.

I dag fyller man 5 000 kvadratmeter på ön Amager i Köpenhamn, men bageriet skiljer sig från andra stora bagerier. Här står 16 bagare och knådar degen för hand, råvarorna är ekologiska och mjölet är utan tillsatser.

Brödet är flerfaldigt prisbelönat och 1996 blev bageriet Slow Food-certifierat. Senaste utmärkelsen var tidningen Må Bra som utnämnde bageriets bröd Primitivo Fullkorn till Årets bästa hälsomat.

Vanligtvis innehåller dagens mjöl så kallade mjölbehandlingsmedel, dvs askorbinsyra och vanligen amylas som ibland kan vara av animaliskt ursprung. I Il Fornaios bageri behövs inte deteftersom bröden får gott om tid att utvecklas. Här finns heller inga krav att alla bröd måste vara lika; varje bröd är knådat för sig och varje bröd får sitt eget utseende.

– Hos Il Fornaio är vi kompromisslösa när det gäller den äkta rena italienska maten, det ligger djupt i vår passion för maten att denna måste vara gjort på riktigt, som man alltid har gjort i det gamla Italien. Ä-märket symboliserar just det genuina och det måste vi passa på att visa upp, säger Sanne Kristiansen, Il Fornaio.

Bröden kan bland köpas i nätbutiken Mathem samt i Ekodirekts fysiska butik samt nätbutik, men säljs också till restauranger och har gått att hitta i Middagsfrids och Ecovivas matkassar.

Se alla deras Ä-märkta produkter >>

Il Fornaios hemsida >>

Några exempel på deras Ä-märkta produkter:

Annons