Ren mandelmassa, gjord på endast mandel och socker, är idag svår att finna. Ofta innehåller de varianter som går att köpa i matvarubutiken ytterligare ingredienser, som glukossirap, olika konsistens- och konserveringsmedel samt vatten.

Valdéngårdens tillsatsfria mandelmassor

I den mandelmassa som finns i bakverken på konditoriet kan den dyra mandeln i bland även ha blandats ut med billigare aprikos- eller persikokärnor och bittermandelolja kan ha använts för att förbättra smaken.

Men på den lilla mandelmasse- och marsipantillverkaren Valdéngårdens i Köping gör man två varianter av mandelmassa på endast sötmandel och socker, deras E-nummerfria samt deras ekologiska mandelmassa, som har blivit Ä-märkta.

– Vi är ett litet familjeföretag som kan legotillverka mandelmassa allt efter hur kunden vill ha det. Det börja med att en kund ville ha det och sen har det bara ökat, berättar Dennis Valdén, som driver företaget tillsammans med frun Anna.

Tillverkningen sker i Köping och börjar med att spansk sötmandel skållas och skalas i en maskin. Därefter handsorteras den och eventuella dåliga mandlar och skal som är kvar tas bort. Sedan blandas den med lika mycket socker och körs igenom en stålvalsmaskin tills den är i den grovlek som kunden vill ha den.

Massorna med en mandelhalt på 50 procent säljs till konditorier, bagerier, restauranger, hotell och skolor, men finns även att köpa för vanliga kunder i några småbutiker.

Valdéngårdens hemsida >>Annons