Fredrikssons gör hantverksmässig marmelad, gelé och chutney i ett mängd olika varianter.
– Vi står för äkta smaker, äkta råvaror och äkta smakglädje och nu även Ä-märkta, säger Christer Fredriksson.

Fredrikssons produkter är småskaligt och hantverksmässigt tillverkade av dem själva. De har äkta vara i burkarna, inga essenser eller utfyllnad och de konserverar enbart med traditionella hemlagningsmetoder. Inga konserveringsmedel eller antioxidationsmedel alltså. Frukt-, bär och grönsakshalten ligger dessutom alltid över 50 procent. I dagsläget är 13 produkter Ä-märkta, men fler kan tillkomma.

Christer och Mona Fredriksson är ett par mitt i livet som har gjort karriär inom annat, men som på senare tid har börjat fundera på om det är allt de vill ha ut av livet.

– Vi har alltid rest mycket kors och tvärs. Maten har alltid stått i centrum och har varit en genväg för oss att förstå människors identitet och kultur. Och vi har upplevt det genuina, den läckra maten tillagad utan tillsatser med en stor nypa kärlek och ofta småskaligt. Vi har sett hur livet ofta har kretsat kring maten och dess förmåga att skapa ett gott umgänge människor i mellan. Där vill vi vara. I centrum för att skapa genvägar till ett gott umgänge, säger Christer.

Paret har låtit sig inspireras, tagit hem idéerna och börjat experimentera med att hitta en läcker twist på klassiska recept.

–Eftersom det finns mycket fantastisk frukt på soliga Öland började vi med att utveckla läckra marmelader. Exempelvis kan det bestå i att en pumpamarmelad spetsas med whisky, att hallonmarmeladen får en touch av lakritsrot och att äppelgelén kantas av rosépeppar och calvados.

Framgångarna har inte väntat på sig. I dag har de två egna konceptbutiker, under namnet Smakglädje, som både finns på Sollidens slott på Öland och i Kalmar. Dessutom har paret blivit utvalda att leverera till Nobelmiddagens Night Cup, två år i rad.

– Vi har fått fantastisk respons från mat- och smakkunniga livsnjutare såväl som från toppkrögare och årets kockar, säger Christer, som även är direktor för Smålands & Ölands Gastronomiska Akademi och gärna vill slå ett slag för den regionala maten.

Se alla deras Ä-märkta produkter >>
Till Fredrikssons hemsida >>Några exempel på deras Ä-märkta produkter:


Annons