Roomi Svarta Vinbär/Aronia har syra, strävhet och komplexitet, jämförbar med ett rödvin, men utan alkoholen. Svarta vinbär och granskott från Dalarna, är några av ingredienserna, i drycken som nu har blivit Ä-märkt av Äkta vara.

Idén till Roomi föddes ur bristen på en alkoholfri torr måltidsdryck med en mer vuxen smak. Huvudråvaran i företagets första produkt "Svarta vinbär/Aronia" är ekologisk råmust av svarta vinbär samt aroniabär som sedan smaksatts med granskottssirap, fransk ek, vanilj och svartpeppar.

– Det är en ekologisk, vuxen och torr matdryck med bra syra och tanniner. Vi har smaksatt den varsamt för att få en komplexitet och längd i smaken och den går bra ihop med smakrika kötträtter, fet fågel samt lagrade ostar, säger Michael Toivio, som tillsammans med Barbro och Dan Trum samt krögaren Görgen Tidén har tagit fram drycken.

De ekologiska vinbären odlas och pressas på Grangärde musteri i södra Dalarna och granskottsirapen kokas på egenplockade skott, socker och vatten.

– Vår mission och målsättning är att arbeta i en nordisk smaktradition och värna om naturliga råvaror som skall vara ekologiska och i möjligaste mån närproducerade i Dalarna, säger Michael Toivio.

Företagets första produkt säljs idag på drygt 150 Systembolagsbutiker samt på flera restauranger samtidigt som de arbetar med att ta fram fler produkter baserade på nordiska råvaror.

Namnet Roomi då? Det kommer från en dikt av författaren, poeten och dalasonen Dan Anderssons "Kolvaktarens visor”:

”Jag flydde till Roomi och tände en eld, ville vila från livet där…”

Ä-märkta produkter >>
Till Roomis hemsida >>


Annons