På Warbro kvarn i södermanländska Sköldinge både odlar man olika sädesslag och förädlar dem till färdiga produkter. Bland deras Ä-märkta varor finns bland annat ett siktat vetemjöl och ett fullkornsmjöl av råg – utan mjölbehandlingsmedel

Uppdatering 15 augusti. 2022:
Lördagen den 13 augusti utbröt en brand i en byggnad på Linds gård där Warbro Kvarns produktion ligger. Under de väderförhållanden som var spred sig elden fort och företagets produktion och distribution är totalförstörd. Alla leveranser är därmed stoppade framöver.

Företaget meddelar att "Vi är fast beslutna om att återuppbygga verksamheten och kommer göra allt vi kan för att leverera våra produkter till er igen. Vi återkommer med vidare besked så fort vi har mer information om utvecklingen framöver." /Thomas Björklund VD och Kjell Hasslert, ordförande. 

---
Vi stenmaler alla våra mjöler, vilket leder till att de alltid innehåller lite kli, även i våra ljusa, siktade mjöler. Både mjöl, bröd och bakverk blir något mörkare i färgen och får en härlig smak och saftighet, och gör att du håller dig mätt längre, säger Kerstin Björklund. 

Men när de flesta andra tillverkarna tillsätter mjölbehandlingsmedel som askorbinsyra och enzymet amylas, för att förbättra mjölets egenskaper, låter Warbro istället mjölet vara helt obehandlat.

– För oss är det en självklarhet att inte tillsätta mjölbehandlingsmedel. Våra produkter är helt naturliga, alltid utan tillsatser. En duktig bagare kan anpassa sina degar efter spannmålets naturliga skiftningar från en säsong till en annan, säger Maud Brinckmann, som bland annat jobbar med produktutvecklingen.

Också fyra müsli- och grötblandningar har Ä-märkts: Kerstins knapriga fyrkornsmüsli, Marias mumsiga fyrkornsmüsli, Mauds mättande fyrkornsgröt och Mjölnarens fina flingblandning. De baseras på flingor av egenodlade sädesslag som dinkel, emmer, nakenhavre och naket korn.

– Våra ursprungliga spannmålssorter, såsom dinkel, emmer, nakenhavre och naket korn, har mer smak och näring än moderna sorter. Vi har satsat på att torka våra flingor varsamt, till under 42 grader, för att behålla näringen, säger Kerstin Björklund.

Därför passar alla våra flingor som rawfood, till skillnad från ångpreparerade flingor som hettas upp för längre hållbarhet och kortare koktid.

Alla Warbros produkter är ekologiska och odlingen av de olika sädesslagen sker dels på den egna gården i Sköldinge och dels hos kontrakterade odlare i Mälardalen, som förses med utsäde av rätt sorter. 

– Vi är stolta över att bidra till ett hållbart jordbruk och att göra god, nyttig och klimatsmart mat tillgänglig för alla. Utveckling inom området mat och hälsa känns angelägen i tider då allt mer onyttig färdigmat produceras och transporteras jorden runt, säger delägaren Maria Björklund.

Se alla Warbro kvarns Ä-märkta produkter >>

Warbro kvarns hemsida >>

Lyssna på Mjöl & Brödpodden

Med anledning av Warbro kvarns 20-årsjubileum släppte de en egen podd, Mjöl & Brödpodden. Podden tar bland annat upp varför vitt, raffinerat mjöl börjar bli omodernt, ger konkreta tips på hur man med små förändringar kan göra sin mat mer smakrik och mättande, samt ger kunskap om skillnader mellan kulturspannmål och modernt spannmål, gluten och gluten. Podden gästas av bagare, odlare, ölbryggare och medicinsk expertis. Du hittar podden i Podcast och på Spotify.
Några exempel på deras Ä-märkta produkter:Annons