Fabrique Stenugnsbageri blir först med att Ä-märka hela sitt bageri. Alla bröd och andra bakverk som de säljer är Ä-märkta – och en hel del andra produkter också.
– Vi månar otroligt mycket om att inte ha e-ämnen i våra produkter och vill dokumentera det genom att Ä-märka oss, säger Charlotta Zetterström som tillsammans med maken David startade det första Fabrique-bageriet för tio år sedan.

Sedan dess har företaget växt kraftigt och öppnat hela 17 brödbutiker runt om i Stockholm. Dessutom har de bageri på Gotland, i London och senare i höst även i New York. Men trots expansionen kompromissar de inte med vare sig råvaror eller det traditionella hantverket.

– Vi bakar bara på helt rent mjöl. 98 procent av allt mjöl som används idag innehåller alfaamylaser och askorbinsyra. Vi har ett helt rent mjöl utan dessa kemikalier och det är dessutom stenmalet. Då krävs det mer kunskap, teknik och känsla, men resultatet blir oslagbart och man får inte heller i sig dåligt gluten som många är känsliga för, säger hon.För att få kalla sig Äkta vara-bageri måste alla bakade produkter, som bröd, bullar och kakor, vara Ä-märkta. Det betyder bland annat att mjölet inte får innehålla några mjölbehandlingsmedel eller tillsatt gluten. Och givetvis får produkterna inte innehålla några tillsatser.

Fabrique arbetar även med att ta bort tillsatser ur övriga produkter som de säljer, till exempel färdiga mackor, saft och marmelad.

– När man kommer in till oss ska man veta att vi är en garant för att inte ha några e-ämnen och att vi gör allting för hand. Vi har bara en råvara som vi fortfarande försöker hitta utan e-nummer och det är leverpastej. Men nu har vi bett en kötthandlare göra sin egen åt oss så det kommer vi lösa.

För att det ska blir tydligt för kunden vad bröden innehåller har Fabrique i samband med Ä-märkningen dessutom tagit fram en pärm med alla ingrediensförteckningar som finns vid kassan i varje butik.

Läs mer och följ dem på deras hemsida, Facebook eller Instagram.

Se alla Fabriques Ä-märkta produkter här >>

Nedan hittar du några exempel.

Annons