Äkta vara är en ideell konsumentföreningen. Tillsammans utgör vi en av Sveriges mest betydelsefulla påtryckargrupper för matkvalitet och mot matfusk. Vi driver frågor om bättre matkvalitet: färre tillsatser och mer råvaror – mer mat i maten helt enkelt!


Ä-märket

Många konsumenter har tröttnat på E-nummermaten och söker efter mer genuina livsmedel. Trots detaljerade innehållsförteckningar kan det ändå vara svårt att välja när man väl står i butiken. Därför har vi skapat Ä-märket.

Årets matbluff

Produkter som lurar oss konsumenter finns alltjämt på marknaden. Det vill vi på Äkta vara ändra på. Med antipriset Årets matbluff vill vi uppmärksamma detta och sätta press på de livsmedelstillverkare som säljer produkter som slirar på sanningen. Helt enkelt produkter som inte håller vad de lovar.

Konsumentguider

Ta reda på vad E-nummer betyder, få hjälp att välja livsmedel och hitta råvaror i säsong. Med våra konsumentguider blir det lättare att handla.

Naturvinsguiden

Naturvinguiden gör det lättare att hitta ärliga viner, där man dessutom använder inga eller minimalt med tillsatser. I vanliga industriviner används olika former av tillsatser flitigt för att påverka bland annat smak, färg och hållbarhet. På naturvinsguiden.org får man veta allt om vinerna – och var man får tag på dem.

Fejkad mat

Med korta filmer visar vi på skillnaden mellan fejk och äkta vara. Till exempel läsk som kallas för cider, fejkad citronjuice och pepparkakor med palmolja istället för smör.

Rädda fallfrukten

Varje höst ruttnar tusentals ton med goda äpplen bort i svenska villaträdgårdar. Samtidigt kör vi till affären och köper importerade frukt. För att uppmärksamma detta startade vi kampanjen Rädda fallfrukten samt en tillhörande fruktförmedling.


Gå med nu

 Fyll i dina uppgifter 
Medlemskapet kostar 200 kronor per år
Psst! Vill du ge bort ett medlemskap i gåva, klicka här >>

 Jag stödjer föreningen Äkta vara, orgnr: 802431-1279, och vill gärna bli medlem.
               
               
               
               
               
               
               
               
 OBS! Viktigt att e-post är korrekt ifylld.
               

Vi vill också gärna veta lite mer om dej...


 Jag vill gärna delta aktivt i föreningen

Skriv här om du har några särskilda kompetenser eller intressen, som kan vara intressant för oss:

Fält med asterisk (*) är obligatoriska.

Annons