Abba: Ekspånsrökta musslor

Svensk honungsförädling

Foto: Äkta vara.
Långväga musslor i svensk kostym
Abbas Ekspånsrökta musslor säljs i en förpackning som av allt att döma föreställer svensk västkust. Sjöbodar i skärgårdslandskap i blått ger känslan av att musslorna är svenska, men i själva verket är de odlade i Chile. Dessutom färdas de sedan till Sydkorea för beredning och förpackning.


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Rökta blåmusslor utan skal, solrosolja. Ursprungsland: Chile. Packade i Korea.

Närbild framsida >>
Närbild ingredienssida >>Gille:  Finskorpor mandel

Pop! Bakery Smördeg

Foto: Äkta vara.
Mandeln som försvann
Gilles Finskorpor Mandel innehåller över 15 olika ingredienser men inte ett spår av mandel. Eller jo, efter ingredienslistan står: "Kan innehålla spår av mandel". Trots det är ordet mandel det mest framträdande på förpackningens framsida.


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: VETEMJÖL (ursprung: EU), margarin (vegetabiliska fetter och oljor (palm*, shea, raps, kokos), vatten, salt, emulgeringsmedel: mono-och diglycerider av vegetabiliska fettsyror; naturlig arom, antioxidant: citronsyra), socker, ÄGGPULVER, bakpulver: natriumkarbonater, difosfater, majsstärkelse, ammoniumkarbonater; arom. Kan innehålla spår av mandel.

Närbild framsida >>
Närbild ingredienssida >>Plantin:  Olja med smak av svart tryffel

Herrljunga cider anno69

Foto: Äkta vara.
Dl-pris borde vara liter-pris.
I en fin, lyxig liten flaska säljs Plantins olja med smak av svart tryffel för ca 180 kronor. Innehåller den någon tryffel då? Nej, endast aromer. Ett kilopris på ca 1800:- för solrosolja kan anses som väl magstarkt. Och själva priset bidrar här med extra bluffighet då konsumenten luras att tro att detta är äkta vara.


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Solrosolja 99,6 %, aromer.

Närbild framsida >>
Närbild ingredienssida >>HealthyCo:  Chipotle & Lime Mayo

Max Sourcream

Foto: Äkta vara.
Tinas majo som inte platsar i hennes tävling
Med hjälp av ett känt ansikte (Tina Nordström i en tröja med texten "choose wisely") marknadsförs en produkt som tydligt stoltserar med sitt innehåll av chipotle och lime. Men HealthyCo Chipotle and Lime Mayo innehåller varken lime eller chipotle.


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Rapsolja (59%), vatten, tomatpasta, äggula*, rödvinsvinäger, chili & paprikapasta, salt, citronjuicekoncentrat, rökt paprika (0,6%), torkad lök, surhetsreglerande medel (citronsyra), naturlig rökarom, torkad vitlök, stabiliseringsmedel (xantangummi), chilipulver, antioxidationsmedel (rosmarinextrakt (rosmarinextrakt, maltodextrin, surhetsreglerande medel (citronsyra), grönt te extrakt)), kummin.

Närbild framsida >>
Närbild ingredienssida >>Änglamark:  Fruktgodingar - jordgubb

Estrella Nötmix honung

Foto: Äkta vara
Mycket äpple, lite jordgubbar
Ekologiska Fruktgodingar - Jordgubb, som riktar sig till yngre barn, innehåller endast 4,5% jordgubbar, och 1,5 procent jordgubbsjuicekoncentrat. Resten av frukten är äpple. Men inga äpplen syns på förpackningen, däremot täcks en stor del av påsen av bilder på jordgubbar.


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Äppeljuicekoncentrat*, äppelpurékoncentrat*, jordgubbspuré* 4,5%, körsbärsjuicekoncentrat*, jordgubbsjuicekoncentrat* 1,5%, rismjöl*, geleringsmedel (E 440(i)), naturlig jordgubbsarom. 

Närbild framsida >>
Närbild ingredienssida >>Arla:  Ekomjölk (fil & grädde)

Estrella Nötmix honung

Foto: Äkta vara
Verkligen netto noll?
Framsidan på Arlas ekologiska produkter så som mjölk och grädde pryds av en tjusig logga som lyder: "Netto noll klimatavtryck" Eko-mjölken marknadsförs alltså med argumentet att den har netto-noll klimatpåverkan. Kor har en klimatpåverkan och så också mjölken. Det finns inga ingrepp man kan göra i en mjölktillverkningsprocess som gör att den blir klimatneutral. Arla hävdar att deras insatser för att binda och/eller motverka utsläpp av koldioxid gör att de kan använda sig av uttrycket Netto noll klimatavtryck. Konsumentombudsmannen (KO) tycker annorlunda och har nu stämt Arla inför Patent- och marknadsdomstolen.


Annons