Abba: Ekspånsrökta musslor


Foto: Äkta vara.
Långväga musslor i svensk kostym
Abbas Ekspånsrökta blåmusslor säljs i en förpackning som av allt att döma föreställer svensk västkust. Sjöbodar i skärgårdslandskap i blått ger känslan av att musslorna är svenska, men i själva verket är de odlade i Chile. Dessutom färdas de sedan till Korea för beredning och förpackning. Hörde vi greenwashing?


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Rökta blåmusslor utan skal, solrosolja. Ursprungsland: Chile. Packade i Korea.

Närbild framsida >>
Närbild ingredienssida >>
Företagets kommentar >>

18/1-21: ”Designen på de rökta musslorna är en äldre design som använts genomgående på alla Abba förpackningar för att avspegla kopplingen mellan Abba och Bohuslän, där vi har en stor anläggning för förädling och inläggning. Vi har förståelse för kritiken och håller faktiskt redan på med en desginuppdatering för Abba, där alla förpackningar arbetas om efter hand. Ny förpackning för de rökta musslorna kommer under året.”
*Svaret inhämtat, av konsument, från Orkla kundtjänst.
Gille: Finskorpor mandel


Foto: Äkta vara.
Mandeln som försvann
Gilles Finskorpor Mandel innehåller över 15 olika ingredienser men inte ett spår av mandel. Eller jo, efter ingredienslistan står: "Kan innehålla spår av mandel". Trots det är ordet mandel det mest framträdande på förpackningens framsida.


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Vetemjöl (ursprung: EU), margarin (vegetabiliska fetter och oljor (palm*, shea, raps, kokos), vatten, salt, emulgeringsmedel: mono-och diglycerider av vegetabiliska fettsyror; naturlig arom, antioxidant: citronsyra), socker, Äggpulver, bakpulver: natriumkarbonater, difosfater, majsstärkelse, ammoniumkarbonater; arom. Kan innehålla spår av mandel.

Närbild framsida >>
Närbild ingredienssida >>
Företagets kommentar >>

19/1-21: ”GILLEs Finskorpor har bakats i mer än 30 år. Produkten innehåller en arom som ger produkten dess karaktäristiska mandelsmak. Produkten kan innehålla spår av mandel eftersom det finns andra kakor i vårt bageri som bakas med mandel. Men ingrediensen mandel finns inte i denna finskorpa. Det har aldrig varit vår avsikt att vilseleda någon och vi kommer därav förtydliga namnet till Finskorpor med mandelsmak. – Den här gången blev det tyvärr fel och vi beklagar det, konstaterar Camilla Tuvesson, marknadschef GILLE. Som även förmedlar att man har agerat direkt och tagit beslut om att byta namn på förpackningen.”
*Svaret inhämtat från kommentar på Instagram.
Plantin: Olja med smak av svart tryffel


Foto: Äkta vara.
Deciliter-pris borde vara liter-pris.
I en fin, lyxig liten flaska säljs Plantins olja med smak av svart tryffel för ca 195 kronor. Innehåller den någon tryffel då? Nej, endast aromer från andra växter som enligt Plantin ger "en smak av tryffel". Ett literpris på nästan 2000:- för solrosolja kan anses som väl magstarkt. Jämfört med andra oljor av samma slag så ligger priset här på cirka det dubbla, så själva prissättningen bidrar här med extra bluffighet då konsumenten luras att tro att detta faktiskt är äkta vara. 


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Solrosolja 99,6 %, aromer.

Närbild framsida >>
Närbild ingredienssida >>HealthyCo: Chipotle & Lime Mayo


Foto: Äkta vara.
Vart tog limen vägen?
Med hjälp av ett känt ansikte (Tina Nordström i en tröja med texten "choose wisely") marknadsförs en produkt som tydligt stoltserar med sitt innehåll av chipotle och lime. Men läser man ingredienslistan på HealthyCo Chipotle and Lime Mayo innehåller den varken lime eller chipotle. Istället hittar vi rökt paprika, chilipulver, rökarom och citronjuicekoncentrat. Ställer Tina fram denna på sitt eget matbord?


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Rapsolja (59%), vatten, äggula*, ättika, salt, rökt paprika (0,8%), söt chili, torkad lök, stabiliseringsmedel (xantangummi), torkad söt chili, surhetsreglerande medel (citronsyra), chilipulver, torkad vitlök, citronjuicekoncentrat (0,2 %), naturlig rökarom, konserveringsmedel (kaliumsorbat och natriumsorbat), antioxidationsmedel (rosmarinextrakt (rosmarinextrakt, maltodextrin, surhetsreglerande medel (citronsyra), grönt te extrakt)), kummin. *frigående.

Närbild framsida >>
Närbild ingredienssida >>
Företagets kommentar >>

21/1-21: ”Vi har Chipotle i vår produkt, dock skriver vi den som ”rökt paprika/torkad söt chili” på baksidan”, tyvärr har detta blivit missat i nomineringen. Chipotle & Lime pekar på den smak vi har, alltså en mildare citron/lime smak. Om någon konsument ser det som missvisande, så borde vi skrivit ”lemon” istället för ”lime”.
*Officiellt svar från HealthyCo.

Kommentar från Äkta vara: Om det stått ”rökt, torkad söt chili” i ingrediensförteckningen så hade vi inte reagerat. Men nu står de som separata ingredienser (se ingrediensförteckning ovan) och vi har svårt att få ihop hur man kan blanda olika typer av chili/paprika plus rökarom för att få fram en annan produkt. 
Änglamark: Fruktgodingar - jordgubb


Foto: Äkta vara
Mycket äpple, lite jordgubbar
Ekologiska Fruktgodingar - Jordgubb, innehåller endast 4,5% jordgubbar, och 1,5 procent jordgubbsjuicekoncentrat. Resten av frukten är äpple från koncentrat. Men inga äpplen syns på förpackningen, däremot täcks en stor del av påsen av bilder på jordgubbar.


Granska själv!
Se ingredienserna här >>

Ingredienser: Äppeljuicekoncentrat*, äppelpurékoncentrat*, jordgubbspuré* 4,5%, körsbärsjuicekoncentrat*, jordgubbsjuicekoncentrat* 1,5%, rismjöl*, geleringsmedel (E 440(i)), naturlig jordgubbsarom. 

Närbild framsida >>
Närbild ingredienssida >>
Företagets kommentar >>

19/1-21: ”Vi har framhävt jordgubbar eftersom det är det produkten smakar, för att få till produkten som den är används äpple som bas. Vi håller dock på att se över förpackningsdesignen för att få till det tydligare, det är absolut inte vår mening att en ska kännas sig lurad av förpackningen.”
*Svaret inhämtat, av konsument, från Coops kundtjänst.
Arla: Ekomjölk (fil & grädde)


Foto: Äkta vara
Verkligen netto noll?
Framsidan på Arlas ekologiska mjölk pryds av en tjusig logga som lyder: "Netto noll klimatavtryck", vilket kan leda konsumenterna att tro att mjölken inte har någon klimatpåverkan. Det finns inga ingrepp man kan göra i en mjölktillverkningsprocess för att göra mjölken klimatneutral. Arla hävdar att deras insatser för att binda och/eller motverka utsläpp av koldioxid gör att de likväl kan använda sig av uttrycket Netto noll klimatavtryck på sina ekologiska produkter, så som mjölk, fil och grädde. Konsumentombudsmannen (KO) tycker annorlunda och har nu stämt Arla inför Patent- och marknadsdomstolen. 


Företagets kommentar >>

På Arlas hemsida om Netto noll: ”Alla Arla Ko® EKO-produkter har netto noll klimatavtryck. Det betyder att alla utsläpp av växthusgaser kopplade till produkterna balanseras med insatser för att binda eller motverka utsläpp av koldioxid i motsvarande mängd. På så sätt blir totaleffekten på klimatet från just de produkterna noll. Detta är ett steg på vägen mot att alla våra produkter ska ha netto noll avtryck, allra senast 2045! För information om Konsumentombudsmannens stämning av kommunikationen ”netto noll klimatavtryck” hänvisar vi till pressmeddelandet>>.”

Annons