Naturviner är industrivinernas motsats, men tyvärr inte särskilt lätta att hitta. Därför har vi gjort Naturvinsguiden, troligen världens första i sitt slag. På naturvinsguiden.org får man veta allt om vinerna – och var man får tag på dem.

Dagens viner odlas med bekämpningsmedel, smakdesignas med fabriksjäst och förses med rader av industritillsatser som inte ens får deklareras på flaskan. Naturvin går istället tillbaka till dryckens rötter. Det görs på obesprutade druvor, jäser på naturlig väg och tillförs ingenting – förutom en liten mängd sulfit i vissa viner. Resultatet blir mer unika, personliga och jordnära viner.

– Man skulle kunna säga att ett naturvin förhåller sig till industrivin, som ett hantverksmässigt bakat surdegsbröd förhåller sig till en Skogaholmslimpa, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på föreningen Äkta vara, som tagit fram guiden.

Naturvinsguiden är gratis för användaren och innehåller viner från några av Sveriges främsta naturvinsimportörer, med utförlig information om varje vin. Här finns också en förteckning över restauranger och barer där man kan dricka dem och butiker där de går att köpa.

Du hittar guiden på naturvinsguiden.org. Bakom guiden står konsumentföreningen Äkta vara.


Annons