Ett nyutvecklat aromämne fejkar upplevelsen av fett i bland annat lightprodukter.


Smör smakar smör och att ersätta den smaken med smörarom är inget nytt. Men själva känslan som fettet ger i munnen har varit svårare att härma. Hittills har tillverkarna använt olika blandningar av stärkelser, fibrer och tillsatser för göra de ofta vattenutspädda produkterna tjockare och mer fettlika i sin konsistens.


Majonnäs[Wikimedia commons]
Majonnäs.
Men trots det känner de flesta en skillnad på till exempel en fejkad, vattenbaserad majonnäs och den riktiga varan.


Ny forskning föreslår att det beror på att vi saknar smaken av själva fettet, alltså inte till exempel smör-, raps- eller olivsmaken, på tungan. Vissa menar till och med att smaken av fett i sig är att likställa med de fem grundsmakerna: salt, sött, surt, beskt och umami.


Baserat på den teorin har aromtillverkaren Natural Taste Consulting utvecklat ett slags fettersättningsmedel som ska stimulera tungans smakreceptorer på samma vis som riktigt fett, skriver branschtidningen Foodnavigator.


Företaget hävdar att ämnet, som utvinns ur vegetabilisk olja, kan ersätta upp till 25 procent av fettinnehållet i en rad produkter, bland annat buljonger, såser, köttprodukter, färdigrätter, snacks och pommes frites.


Resultatet uppnås genom att blanda ut produkten med mellan 0,1 och 0,2 procent av ämnet, som deklareras som "naturlig arom" på förpackningen.


Ivar Nilsson

 

Annons