Här är finalisterna till Årets matbluff 2015. Vinnaren hittar du här >>Obs! Röstningen är avslutad.


1. Nybergs deli Gourmetmörad Ländfilé


Foto: Nybergs deli.
Skinka blev filé
Genom att stycka delar av skinkan på ett nytt vis skapade Nybergs deli en helt ny styckdetalj: ländfilén. "Länd" är ett ganska sällan använt ord för bakdel. Men att det skulle röra sig om en filé, en dyrare och finare styckdetalj, var svårare för konsumenterna att smälta. Namnet var alltför långt ifrån verkligheten, tyckte även miljöförvaltningen, och i somras var företaget tvunget att byta namn på produkten. "Gourmetmörningen" består för övrigt av bland annat vatten, druvsocker, arom och vattenbindande vegetabiliska fibrer. Kötthalten: 88 procent.


2. Nestlé Välling gryn naturell


Foto: Nestlé.
Naturell – med smak av vanillin?
Nestlés naturella välling var tydligen inte tillräckligt god just naturell. Därför har de smaksatt den med det konstgjorda aromämnet vanillin, vilket en pappa fick veta efter att ha frågat tillverkaren vad som döljer sig bakom ordet "arom" på ingrediensförteckningen. Det är samma aromämne som fejkar vaniljsmaken i allt från glass till bakverk. Välling med smak av vanillin vore kanske ett mer passande namn.


3. Valio Kefir och Valio Eila Kefir


Foto: Lena Granefelt.
Laktosbluffen
Finska Valio, marknadsledande inom laktosfritt, vill slå sig in även på de ordinarie mejerihyllorna. I februari förra året lanserade de en vanlig Kefir, som ett komplement till den laktosfria. Vad som inte framgick på förpackningen var dock att innehållet i de båda produkterna var identiskt. På förpackningen hade man dolt detta, bland annat genom att utelämna "laktasenzym" i ingrediensförteckningen. Prisskillnaden på fem kronor stack i ögonen på många laktosintoleranta. Bluffen avslöjades efter att magasinet Hunger skickat in dem på labbtest.


4. Ridderheims Tante Juliettes Murkelpaté


5. Lönneberga Renkorv med tranbär


Foto:Atria Scandinavia, CC BY-ND 3.0.
Hur lite ren får korven innehålla?
I januari 2015 lanserade Lönneberga sin Renkorv med tranbär. Snart upptäckte dock flera konsumenter att den innehåller så lite som 20 procent renkött. Hela 62 procent av innehållet är istället gris- och nötkött och till det ska läggas fett och blodprotein från gris. Lite fett eller fetare kött kan krävas, eftersom renkött är magert, men här är det frågan om helt andra proportioner. Livsmedelsverket menar dock att det inte finns någon gräns för hur lite ren en renkorv måste innehålla, så länge som det deklareras i ingrediensförteckningen, enligt en artikel i Metro.


RÖSTNINGEN ÄR AVSLUTAD!

Annons